Vlasnik vara državu, a Vlada ga podržava, tvrdi Iveković

Novi sindikat će prijaviti Finvest, vlasnika, ravnatelja Porezne, članove predstečajnog vijeća, pa čak i Lalovca

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Filipović je podigao kredit koji je vraćala njegova tvrtka, a sada to više ne može, pa ga država spašava putem instituta predstečajne nagodbe, pri čemu će se vjerovnici odreći dijela potraživanja kako bi Finvest mogao vratiti Filipovićev kredit



Novi sindikat će zbog nezakonitih radnji kazneno prijaviti tvrtku Finvest iz Čabra i njezinog vlasnika Marijana Filipovića, ravnatelja Porezne uprave i članove predstečajnog vijeća, pa i ministra financija Boris Lalovca, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Mario Iveković.


Filipović je podigao kredit koji je vraćala njegova tvrtka, a sada to više ne može, pa ga država spašava putem instituta predstečajne nagodbe, pri čemu će se vjerovnici odreći dijela potraživanja kako bi Finvest mogao vratiti Filipovićev kredit, ustvrdio je Iveković.


Prava svrha predstečajne nagodbe trebalo bi biti spašavanje tvrtke i radnih mjesta, no 59 radnika je krajem ožujka dobilo rješenje da su tehnološki višak.




Iveković je podsjetio kako je u prosincu 2013. Finvest podigao kredit od 15 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke s kojim je zatvorio dospjele obveze po glavnici osobnog kredita većinskog vlasnika Marijana Filipovića.


Nakon toga u roku nekoliko mjeseci prestaje isplata plaća radnicima, a u travnju 2014. počinje dugotrajna blokada računa. Očito je da tvrtka nije mogla servisirati Filipovićeve dugove jer je imala i svojih obaveza, ocijenio je Iveković.


Uprava i Nadzorni odbor tvrtke u rujnu su dali u zakup pogon u Karlovcu, koji posluje s dobiti od oko dva milijuna kuna godišnje, tadašnjem poslovođi iza kojeg vjerojatno stoji Filipović.


U listopadu radnici su se obratili sindikatu jer su im plaće kasnile šest mjeseci, pa smo odmah pristupili organizaciji štrajka, a početkom studenoga smo s radnicima pripremili zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, kaže Iveković.


Filipović je tvrdio da neće dopustiti stečaj, iako je tvrtka u blokadi i ne isplaćuje plaće, a dobit je od 2012. sa 195 milijuna kuna lani pala na samo dva milijuna kuna.


Radnici su dobili ponudu da mogu dobiti plaću na ruke, budući je račun tvrtke blokiran, ako prekinu štrajk i rade posao za njemačkog partnera, no oni su to odbili iako nisu primili plaću šest mjeseci, jer su to smatrali daljnjim kompliciranjem slučaja.


Vlasnik sve radi kako bi prevario državu, a u tome ga podržavaju Vlada i njezine institucije, ustvrdio je Iveković.


Po njegovim riječima, Filipović je predao prazan papir Fini sa zahtjevom za predstečajnom nagodbom i deblokadom računa, što mu je i odobreno unatoč 98 milijuna kuna duga, što građani ne mogu postići ni ako imaju samo 50 kuna duga.


Radnici koji su radili u računovodstvu nakon deblokade tvrde da je Filipović odlazio u banku i podizao gotovinu za materijalne troškove od studenoga do početka ožujka, kada je pokrenuta predstečajna nagodba.


Kroz to vrijeme nije isplaćena nijedna plaća niti su podmireni vjerovnici ili neke obaveze prema državi. Vjerujemo da Lalovac ne zna pojedinosti o svakom slučaju, ali morao bi znati kako rade Porezna uprava i Fina, rekao je Iveković.


Očito se radi o “vrlo jakoj ekipi” koja ima na pozicijama moćne ljude, jače i od Vlade, koji mogu u Poreznoj upravi i Fini dobiti deblokadu računa, ustvrdio je Iveković.


“Ne znam znaju li premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac za tu ekipu, ali ne bi me čudilo da ne znaju, koliko su nesposobni i ne znaju što se u državi događa”, dodaje predsjednik Novog sindikata.