Nestao u magli

Novi detalji pogibije splitskog huligana: Divljao je, ni prijatelji ga nisu mogli smiriti

P. N.

Ante Firića javnost je upoznala po sudjelovanju u huliganskim neredima

Ante Firića javnost je upoznala po sudjelovanju u huliganskim neredima

Počinje galamiti, želi otići u nepoznatom smjeru. Prijatelji ga ne uspijevaju spriječiti i zadržati. Otrgnuo im se i nestao u mraku



ZAGREB Izviru novi, bizarni detalji pogibije splitskog huligana Ante Firića (27), koji je prije dva dana pregažen na autocesti A3 u smjeru Zagreba. Ante Firić rano izjutra s prijateljima je krenuo iz Zagreba prema Osijeku, gdje je jedan od njih imao dogovor o kupovini rabljenih automobila.


Nedugo po polasku Firić je počeo stvarati probleme i divljati, zbog čega su bili prisiljeni zaustaviti se na benzinskoj pumpi Ina-Ježevo jug. Firić je i ondje divljao i nesuvislo govorio, a radnici na pumpi zvali su policiju. Po dolasku policije ovaj krupan i jaki mladić već se smirio, radnici više ne traže intervenciju i policija odlazi nakon legitimiranja ovog krupnog i rabijatnog mladića i njegovih prijatelja, pišu 24 sata.


Po odlasku policije, za njegove prijatelje počinje prava drama. Počinje galamiti, želi otići u nepoznatom smjeru. Prijatelji ga ne uspijevaju spriječiti i zadržati. Otrgnuo im se i nestao u mraku. Društvo je otišlo, ni na kraj pameti im nije bilo da će se Firić na autocestu vratiti pješice.


Dezorijentirano trčao po autocesti




No, upravo se to dogodilo. Policija dobiva više dojava vozača da dezorijentirani muškarac trči po autocesti. Vozači šlepera kočenjem izbjegavaju nalet na njega. Čini se da je Firić više puta prelazio ogradu s jedne strane autoceste na drugu. Tako se u trenutku pogibije i našao na strani autoceste koja vodi prema Zagrebu.


Foto Reuters


Foto Reuters



Nalazio se na neosvijetljenom dijelu autoceste u vrijeme prije svitanja, a preglednost ceste smanjivala je i magla. Na njega je prvo naletio vozač hyundaija iz Ivanić Grada. Teško ozlijeđeni Firić pokušao se puzajući dokopati druge strane autoceste, no u tom trenutku nailazi Citroen ljubljanskih registracija, u kojem je uz vozača bio još jedan putnik. Siloviti udar pokazao se kobnim za Firića, čije tijelo je odbačeno na zaustavni trak, dok je Citroen završio u travi na krovu.


Policija imala dojavu o pješaku


Posljednja je naišla vozačica u Opel Corsi kutinskih registracija, koja kaže da njezin automobil nije imao dodira s tijelom pješaka.


Foto Reuters


Foto Reuters



– Ja sam naišla oko 5.15 sati. Policija je od 5.05 imala dojavu da se netko kreće po autocesti. Zbog čega ga ranije nisu zaustavili i spriječili da se ovo dogodi, uzrujano je govorila za 24 sata.


Sama je nazvala Hitnu pomoć, jer je putniku iz Citroena krvarila glava, a hitnoj je, kaže, trebalo 20 minuta da dođe.


Huliganska slava s “večitog derbija”


Antu Firića je javnost upoznala nakon sudjelovanja u neredima na utakmici nogometnih klubova Partizan i Crvena zvezda krajem prošle godine u Beogradu. Firić je tad, s još petoricom “kolega”, krenuo na “večiti derbi”, kako bi na južnoj tribini stadiona sudjelovao u sukobima između zaraćenih frakcija Grobara. Ta akcija je pošla po zlu, na kraju je uhićena skupina u kojoj su bila šestorica Splićana. Zadobili su ozljede, a najgore je prošao Firić. Jedno vrijeme je proveo u beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji zbog nagnječenja mozga.


Foto Reuters


Foto Reuters



Kao i svi ostali Splićani optuženi zbog izazivanja nereda na utakmici, Firić je priznao krivnju i pristao na kaznu zatvora od četiri do šest mjeseci.


I prije odlaska na stadion Partizana u Humskoj, imao je problema sa zakonom. U lipnju 2014. godine uhićen je zbog napada na hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu.


Stalno u sukobu sa zakonom


S njim su uhićena još četvorica, a optužnica ih je teretila za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, dok državljanina Srbije, koji je na Hvaru držao susjednu pekarnicu, terete za poticanje. Za napad su dobili 10.000 kuna. Osuđivan je i zbog protupravne naplate, a s bratom je u ljeto 2016. godine sudjelovao i u tučnjavi ispred kafića u Vrazovoj ulici u Splitu. Sukobili su se s trojicom braće, a jedan od njih je dobio nož u grudni koš. Kako mladić nije mogao prepoznati tko ga je ubo, a ni forenzični tragovi nisu bili jednoznačni, optuženi su zbog sudjelovanja u tučnjavi.