Suđenje za klevetu

Ninoslav Pavić na sudu: Izraz ‘reketarenje’ bio je primjeren za Šimićevo ponašanje

Hina

Ninoslav Pavić / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ninoslav Pavić / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Pacić je rekao da je reketarenje zapravo »lapidaran izraz« za ono što su »morali trpjeti« zbog Šimićevih postupaka



ZAGREB  Suvlasnik Europapress Holdinga (EPH) Ninoslav Pavić kazao je na suđenju za klevetu, za što ga je tužio mali dioničar Slobodne Dalmacije Hrvoje Šimić, da je izraz ‘reketarenje’ kojim je opisao Šimićeva potraživanja bio primjeren, s obzirom na sve kroz što su taj medijski koncern, ali i Pavić osobno prolazili zbog brojnih Šimićevih postupaka protiv Slobodne Dalmacije i EPH.


»Moram dodati da se radi definitivno o izrazu koji je primjeren u kontekstu brojnih optužbi, prijedloga kazenenih prijava protiv EPH, Slobodne Dalmacije i mene osobno koje je pokretao privatni tužitelj tražeći isplatu novca koji je već dobio i to po odluci Vrhovnog suda«, rekao je Pavić u ponedjeljak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu dopunjavajući svoju raniju obranu. Dodao je i da je reketarenje zapravo »lapidaran izraz« za ono što su »morali trpjeti« zbog Šimićevih postupaka.


Šimić koji je godinama u sporu sa Slobodnom Dalmacijom i osporava preuzimanje tog dnevnika od strane EPH Pavića tereti da ga je u intervjuu tjednik Lider u srpnju 2011. oklevetao i uvrijedio te isto učinio dostupnim velikom broju građana jer je njegove izjave prenijela i Slobodna Dalmacija.




»Mi smo prijavili Šimića za reketarenje i prijetnje. I umjesto da Ravnateljstvo policije ispita naše prijave, ono je prigrlilo Šimića i sve okrenulo protiv nas. Taj čovjek već 12 godina reketari Slobodnu Dalmaciju i traži 50 milijuna kuna na ime nepostojećeg duga, a u svim svojim sudskim procesima koje je pokrenuo protiv nas, a ima ih sedamdesetak traži oko 400 milijuna kuna. Taj je čovjek podnio šest kaznenih prijava protiv ‘Slobodne’ iako imamo pravomoćnu presudu da mu je ‘Slobodna’ dala više nego što je trebala«, izjavio je Pavić u spornom intervju Lideru. Dodao je i da su Šimića prijavili policiji jer je slao prijeteća pisma i SMS poruke, no da je policija zaključila kako im je »mnogo zanimljiviji kao izvor raznih laži i podmetanja protiv ‘Slobodne’ nego kao krivac za reket i prijetnje«.


Šimić zbog tih Pavićevih izjava traži kaznu od 150 dnevnih dohodaka, pola milijuna kuna naknade štete, ispriku i javno objavljivanje osuđujuće presude bez komentara.


Iako je bilo najavljeno svjedočenje novinarke Ane Benačić, ona se na današnje ročište nije odazvala, a zatraženo svjedočenje bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića u ovom slučaju je odbijeno.Nova je rasprava zakazana za 11. veljače.