Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Novi detalji

Nesretni Petković je poplavio nakon što je dobio tri udarca u glavu. Glavić je odmahnuo: 'Pusti ga, glumi'

Nesretni Petković je poplavio nakon što je dobio tri udarca u glavu. Glavić je odmahnuo: 'Pusti ga, glumi'
Nesretni Petković je poplavio nakon što je dobio tri udarca u glavu. Glavić je odmahnuo: 'Pusti ga, glumi'
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 7:25 2019-07-24T07:25:00+02:00

Konobarica je vidjela ljude oko njega, ali je najprije imala dojam da nitko oko njega ne čini ništa, jer su smatrali da je pijan i takav pao. No, ona im je ukazala da je popio samo decilitar crnog vina i da od toga ne može biti pijan

Ilija Glavić (48), optužen da je u travnju pred kafićem na Marinićima smrtno pretukao kastavskog građevinskog poduzetnika Radoju Petkovića (64), ostaje do daljnjeg u pritvoru u riječkom zatvoru.

Vijeće Županijskog suda u Rijeci jučer je, naime, prihvatilo prijedlog riječkog Županijskog državnog odvjetništva i produžilo Glaviću istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. No, odluka o daljnjem pritvoru Glaviću i ne mora biti konačna, obrana je odmah nakon ročišta najavila žalbu na ovu odluku, tako da će u konačnici arbitrirati Vrhovni sud. Riječki sud odlučivao je na jučerašnjem ročištu o pritvoru nakon što je tužiteljstvo protiv njega, nakon okončane istrage, podignulo optužnicu.

Glavić, hrvatski državljanin rodom iz sela kod Bosanskog Broda, optužen je za »tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti«, kazneno djelo za koje mu prijeti kazna od tri do petnaest godina zatvora.

Ilija Glavić se, prema tvrdnjama tužiteljstva, grubo fizički obračunao s Petkovićem na parkiralištu ispred kafića »007« na Stuparima (Marinići) za predvečerja 24. travnja. Glavić se tereti se da je žestoko nasrnuo na Petkovića nakon prepirke u lokalu, odnosno na terasi kafića. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, kada se Petković počeo udaljavati iz lokala, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.

Trenutak kasnije Glavić mu je, po optužbi, zadao udarac u desni dio lica, od kojeg je napadnuti počeo padati. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo, pa mu zadao još jedan udarac šakom u desni dio lica. Tada je nesretni 64-godišnjak pao na tlo. Uspio se nekako pridignuti, no napadač nije odustajao, ponovo je krenuo na žrtvu. Zadao je 16 godina starijem muškarcu novi udarac šakom u lice, nanovo u istu, desnu stranu. Nakon toga je nesretnik opet pao na tlo i izgubio svijest. Od zadanih udaraca šakom i udara glavom o tlo, nesretni Radoje Petković zadobio je vrlo teške ozljede glave, kojima je podlegao mjesec i pol dana kasnije.

Jedan od dokaza protiv Glavića je snimka s nadzorne kamere na kojoj se dobro vide kritični trenuci u kojem se napadač žestoko obruš io na žrtvu. Izvori bliski sudskim navode nam da se na snimci vidi kako napadač udara Petkovića i drugi i treći put, mada je već nakon prvog udarca jasno da je žrtva ošamućena i savladana.
Novi list je uspio doći do optužnice u kojoj tužiteljstvo, između ostalog, navodi iskaze nekoliko svjedoka koji su saslušani u istrazi. Među njima je i svjedok koji je naveo da mu se u kafiću »007« tog poslijepodneva najprije pridružio prvi poznanik, a onda i drugi znanac, Ilija Glavić. Ubrzo mu je prvi poznanik rekao da je došao njegov bivši gazda, poduzetnik Radoje Petković, te je otišao s njime razgovarati na terasu kafića. Svjedok je kazao da je nakon 20-ak minuta zamijetio komešanje na terasi, kako Glavić, Petković i njegov bivši djelatnik nešto raspravljaju. Krenuo je prema njima, kako bi uvidio o čemu je riječ, te čuo kako je Petković uputio psovku Glaviću. Petković se počeo udaljavati od Glavića, hodao je prema svom autu, kada mu je Glavić prepriječio put i udario ga šakom u lice. Uslijedila su još dva udarca, a nakon trećeg je Petković ostao nepomično ležati.

Ovaj je svjedok u istrazi kazao da je dotrčao do dvojice, rekao Glaviću da nesretni Petković nije dobro, našto je Glavić konstatirao: »Pusti ga, glumi.« Nesretniku je lice postalo plavo, a uskoro je stigla Hitna pomoć.

Saslušana je i konobarica koja je tada radila u kafiću. Rekla je da sukob nije vidjela, ali je dva dana kasnije iz pričanja drugih saznala da je Glavić udario nesretnika nakon što mu je on uputio tešku psovku. Vidjela je kada je njoj nepoznati muškarac (Petković) sjeo za stol na terasi »007«, pa mu prišao čovjek kojem, po ranijim pričama, Petković duguje novac, kao dnevnice za obavljeni rad. Nakon 20-ak minuta Petković je krenuo prema svom autu, a dvije minute kasnije čula je snažan udarac. Konobarica se prisjetila da je brzo istrčala van s drugim gostima i vidjela čovjeka kako leži na leđima i ne miče se.

Konobarica je vidjela ljude oko njega, ali je najprije imala dojam da nitko oko njega ne čini ništa, jer su smatrali da je pijan i takav pao. No, ona im je ukazala da je popio samo decilitar crnog vina i da od toga ne može biti pijan.

I sam Glavić joj je zatim pomogao da ga stave u bočni položaj, polijevali su ga hladnom vodom i podložili mu glavu jastučićem. Svjedokinja je napomenula da je Glavić cijelo vrijeme bio pored stradalnika, dok nije došla Hitna pomoć, te mu pridržavao jezik da se ne uguši.

Sudskomedicinsko vještačenje je pokazalo da je uzrok smrti nesretnika u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi s fizičkim obračunom. Smrtne ozljede glave zadobio je udarom o tlo, nakon što je zadobio treći udarac u glavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.