Tragične priče koje ćemo pamtiti iz 2014.

Nerazjašnjene smrti mladih ljudi: Tajnu zadnjih trenutaka odnijeli sa sobom u grob

Marinko Krmpotić

Možda nikada nećemo dobiti odgovor na pitanje kako su se i zašto dogodile



Tragedija u Rabu u kojoj je u noći s Badnjaka na Božić, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, poginuo 21-godišnji mladić Jurica Pende survavši se niz stijene pored Vele crikve, podsjetila je na slične događaje koje smo zabilježili tijekom 2014. godine, a u kojima su živote izgubili mladi ljudi, koji su sa sobom u grob odnijeli tajnu što se zapravo dogodilo u posljednjim trenucima njihovog života.


  Okolnosti smrti mladog Rabljanina, čije su tijelo mještani otkrili u moru tek sljedećeg jutra, policija još uvijek rasvjetljava, pokušavajući rekonstruirani gdje je, s kime i kako proveo posljednje sate Badnjaka i prve sate Božića.


 


 Smrt na lukobranu


Sredinom srpnja u Rijeci, na Sušačkom lukobranu, u kasnim noćnim satima zbila se tragedija slična ovoj rapskoj, u kojoj je život izgubila 16-godišnja Riječanka M. B. Kobne noći ona je u društvu dvojice 17-godišnjaka, također Riječana, šetala oko ponoći po lukobranu koji je zatvoren za javnost. Prema onom što je policija utvrdila očevidom, djevojka je najvjerojatnije pala sa zida visine dva metra na niži zid, visine jednog metra. U padu je udarila glavom, a ozljedama je podlegla u 1.10 sati na hitnom traktu KBC-a na Sušaku. Obdukcijski nalaz potvrdio je prethodne sumnje da su uzrok smrti 16-godišnjakinje unutarnje ozljede. Maloljetnica je od vidljivih ozljeda imala samo par površinskih ozljeda na nozi zbog kojih joj život ne bi bio u opasnosti. Vijest o djevojčinoj smrti brzo se proširila tijekom dana Riječkim lukobranom i lukom gdje su se u iščekivanju jedriličarske regate Fiumanka okupili ne samo sudionici već i brojni građani i novinari. Radost zbog još jedne omiljene regate zasjenio je prerani gubitak tako mladog života.  




Roditelji Tina Grgurića najavljuju da će, čim svoj dio istrage o smrti njihovog sina u Španjolskoj privedu kraju, o tome obavijestiti javnost. Iznijeli su nam samo jednu od nelogičnih pojedinosti koje su utvrdili – između posljednje fotografije koju je Tin mobitelom napravio sa svojim društvom i službeno ustanovljenog trenutka smrti proteklo je tek nešto više od osam minuta što je vrijeme koje nije dovoljno da se od hotela u kojem su maturanti bili smješteni stigne do lokacije na kojoj je je Tin pronađen mrtav. Tu razdaljinu u tako kratkom vremenu nije moguće savladati ni trčanjem, a uz to je potpuno nelogično da bi se u tom smjeru zbog navodnog uspona na dizalicu Tin uputio jer ta dizalica vizualno nije bila vidljiva s pozicije hotela u kojeg su maturanti prispjeli svega dan ranije pa im taj udaljeniji dio okoline i nije bio poznat.



Tragedija na maturalcu


Najtužniji događaj prošle godine na području Gorskog kotara nedvojbeno je tragična smrt 17-godišnjeg delničkog maturanta Tina Grgurića koji je krajem kolovoza život skončao pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u poznatom španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar. Pogibija mladića omiljenog ne samo u krugovima svojih vršnjaka, već dobro znanog i mnogim Delničanima i Goranima, duboko je pogodila brojne Gorane, ali i sve roditelje s područja Primorsko-goranske županije koji imaju djecu tih godina. Dodatnu težinu ovom tužnom događaju dala je i činjenica da su već od prvog trenutka podaci o tragediji nosili u sebi puno kontroverzi i nelogičnosti pa su članovi obitelji Grgurić pokrenuli vlastitu istragu koja je do sada, ističu Tinovi roditelji Zlatko i Natalija, urodila nizom saznanja i činjenica koje na cijeli događaj bacaju bitno drugačije svjetlo.    

Tijelo na parkiralištu


Na parkiralištu u zagrebačkom naselju Stenjevac listopadskog jutra, oko 5.20 sati, pronađen je mrtav u lokvi krvi 22-godišnji mladić. Bio je potpuno razodjeven, s teškim tjelesnim ozljedama pored parkiranih vozila u Ulici Side Košutić, ispred ulaza u zgradu na kućnom broju 8. Pored njegovog mrtvog tijela ležala je odjeća. Bio je, kažu, lokalni dečko iz kvarta. Iako se na početku sumnjalo da je mladić izvršio samoubojstvo skokom s vrha zgrade nakon što se popeo vanjskim požarnim stubama, jezoviti detalji s mjesta nesreće ukazuju i na mogućnost da je 22-godišnjak bio žrtva premlaćivanja i divljačkog zlostavljanja nepoznate muške osobe ili više njih. »Susjed ga je našao kraj vozila, potpuno golog s odjećom pored krvave glave. Dečko je izdahnuo. Sasvim slučajno, čuli smo što se govorilo. Nije momak skočio sa zgrade. Dečko je golišav pobjegao od nekoga s obližnjeg parka i igrališta osnovne škole, tu preko puta ceste. Pitaj Boga što su mu tamo napravili u gluho doba noći u mraku. Pogledajte na vratima vozila susjedovog forda – tek je odlomljena kvaka, mladić ju je razbio jer je htio provaliti unutra, sakriti se, možda i isprovocirati alarm i pomoć«, ispričali su susjedi o ovom misterioznom događaju.


 


 Izgorio u bunkeru


Početkom studenoga u bunkeru iz Drugog svjetskog rata u šumi na Kamenjaku, nadomak stare ceste Rijeka-Zagreb, pronađeno je tijelo za koje je tek nakon obdukcije potvrđeno da je riječ o muškarcu. Pronađeni muškarac bio neprepoznatljiv zbog visokog stupnja nagorjelosti tijela pa je identitet tek naknadno utvrđen DNK analizom. Rezultati istrage upućivali su da se nije radilo o kaznenom djelu jer na tijelu nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je muškarac fizički zlostavljan ili ozlijeđen kakvim sredstvom. Više je toga što je ukazivalo na to da je sam na sebe digao ruku. No, ono što je neobično jest da se nije znalo kojim je sredstvom to učinio i kako se zapalio. U trenutku pronalaska tijela, muškarac je ležao potrbuške, a pored njega pronađeni su i ključevi, za koje se odmah posumnjalo da su od motocikla koji je pronađen u blizini bunkera. Motocikl ostavljen u šumi pobudio je pažnju slučajnih prolaznika, koji su, nakon što su ga tamo i dalje viđali par dana, odlučili pregledati okolicu. S obzirom da je u neposrednoj blizini bunker pogledali su u njegovu unutrašnjost gdje ih je šokirao neočekivani prizor.