Zastrašivanje

Nepoznati pokušali provaliti u stan splitske novinarke. Na zidu su joj napisali – hijena

Hina

Ilustracija: Vedran Karuza

Ilustracija: Vedran Karuza

Novinarka Marić Banje, koja radi teme iz područja crne kronike, već je dulje vrijeme izložena ozbiljnim prijetnjama, upozorava Hrvatsko novinarsko društvo.



ZAGREB – Novinarki Slobodne Dalmacije Katarini Marić Banje nepoznati su pokušali provaliti u stan, što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo kao zastrašivanje i najoštrije osudilo. Pokušaj provale dogodio se u noći s 28. na 29. rujna, a Hrvatsko novinarsko društvo od nadležnih institucija traži da što hitnije pronađe i sankcionira počinitelje.


– U noći s petka na subotu (28.-29. rujna), dva muškarca pokušala su otvoriti prozor u prizemlju njezine kuće, ali su pobjegli kada su primijetili da ih je čuo netko od ukućana. Na zidu kuće sprejem su ispisali natpis “Hijena”, što je jedna od najčešćih uvredljivih riječi koje su u zadnje vrijeme stizale novinarki putem društvenih mreža kao reakcija na njezino pisanje. U subotu ujutro, 29. rujna, nakon službene prijave, u dom novinarke došli su policijski službenici Druge policijske postaje i uzeli izjave, navodi Hrvatsko novinarsko društvo. Novinarka Marić Banje, koja radi teme iz područja crne kronike, već je dulje vrijeme izložena ozbiljnim prijetnjama, upozorava Hrvatsko novinarsko društvo.

– U srpnju 2015. u redakciju “Slobodne Dalmacije” novinarki je dostavljena kuverta s njezinim imenom s pismom u kojem je rukom bio ispisan tekst: “Otrovna si kao zmija, završićeš k’o Ćuruvija”. Kako je riječ o srpskom novinaru ubijenom ispred svoje kuće 1999. godine u Beogradu, Marić Banje pismo je odmah odnijela u Prvu policijsku postaju u Splitu. Policija je obavila istragu, a novinarki dodijelila policijsku zaštitu. Počinitelj do danas nije pronađen, navodi HND.


Hrvatsko novinarsko društvo, stoji na koncu priopćenja, poziva institucije da provedu hitnu istragu pokušaja provale, ali i ostalih prijetnji i zastrašivanja novinarke te pronađu i sankcioniraju počinitelje.