Veseli prijatelji

Neoprezni planinari tumaraju otocima: Zalutali na Osoršćici bez kapi vode

Šarlota Brnčić

arhiva NL

arhiva NL

Unesrećeni sa sobom nije imao vode niti adekvatnu obuću i odjeću, a s opeklinama od sunca kretao se 10-tak sati vidno iscrpljen i umoran. 



Unatoč stalnim upozorenjima i brojnim apelima u javnosti vezano za kretanje po prirodi u ljetnim mjesecima, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja opet su imali pune ruke posla s neopreznim planinarima. Posljednja dojava HGSS Stanici Rijeka – OT Mali Lošinj stigla je prekjučer u 16.30 sati, a radilo se o nestanku mlađe muške osobe na području planine Osorščice na otoku Lošinju. Putem mobitela stupili su u kontakt s unesrećenim i uspjeli ga locirati na zapadnoj strani Osorščice iznad planinarske staze.


Trojica pripadnika HGSS Stanice Rijeka – OT Mali Lošinj krenula su službenim vozilom makadamskom cestom do repetitora na vrhu Osroščice, te su dvojica pripadnika HGSS-a krenula u potragu po markiranoj stazi dijelom uz pomoć sajli. Nakon 45 minuta hoda mladić je pronađen stotinjak metara iznad planinarske staze u gustoj vegetaciji, a zatekli su još dvojicu mladića. Unesrećeni se kretao planinarskom stazom, i nije mogao naći markacije pa se uputio prema vrhu kroz gusto raslinje i šumu izvan označenih staza po strmom terenu i ubrzo odustao. Putem mobitela zatražio je pomoć svojih prijatelja koje je zvao znatno prije dojave HGSS-u. Mladići su samoinicijativno krenuli u potragu spuštajući se od najvišeg vrha Televrina po šikari izvan označenin staza bez adekvatne opreme i nekakvim čudom došli do njega zazivajući ga tijekom traganja. Vidno raspoloženi, nisu bili svjesni mogućih posljedica svoje potrage, dehidracije i iscrpljenosti.


Kako su nadalje priopćili iz HGSS-a, unesrećeni sa sobom nije imao vode niti adekvatnu obuću i odjeću, a s opeklinama od sunca kretao se 10-tak sati vidno iscrpljen i umoran. Nakon rehidracije i odmora pripadnici HGSS-a zbog dobrog poznavanja terena i uvjeta na terenu već su nakon 10-tak minuta uspjeli naći markirani planinarski put te se uputili prema repetitoru. Zbog umora su brzina hoda i odmori bili prilagođeni unesrećenom koji je uspješno sa svojim prijateljima doveden do vozila kojim su se uputili u podnožje Osorščice. Akcija je uspješno okončana u 20 sati.