Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Tragedija u radionici

Nemar odraslih kumovao pogibiji dječaka u "Jamnici": sat vremena gnječila ga auto-rampa, izvlačili ga "majstori"!?

Postrojenje "Jamnice" pred kojim se dogodila tragedija / Snimio Darko JELINEK
Postrojenje "Jamnice" pred kojim se dogodila tragedija / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2012. u 13:19 2012-11-18T13:19:00+01:00

ZAGREB Petnaestogodišnji učenik iz Pisarovine I.R. smrtno je stradao nakon što ga je prignječila automehaničarska rampa za podizanje kamiona tijekom prakse u radionici tvrtke Jamnica d.d. u Getaldićevoj ulici na zagrebačkoj Peščenici.
Teška tragedija dogodila se još u petak u prijepodnevnim satima, izvijestila je ovog vikenda zagrebačka policija. Prema dostupnim informacijama smrti 15-godišnjeg učenika kumovao je nemar odraslih, "majstora" koji su od dječaka zatražili da otkloni kvar na teškoj rampi namijenjene za podizanje teretnih vozila radi popravka i pregleda.
Nesreća u radionici dogodila se oko 11 sati, a dječak je preminuo oko 12, 40 sati. Navodno, ljudi u radionici pokušavali su ga izvući punih sat vremena, te da su tek po izvlačenju ozlijeđenog dječaka zvali pomoć!?
Sve to ukazuje na sumnju da je učinjen strašan propust i kod pozivanja pomoći za intervenciju pri spašavanju teško ozlijeđenog učenika u praktičnoj nastavi. Indikativno, zagrebačka policija u svom izviješću nije ni spomenula uobičajeni detalj da je ozlijeđeni prebačen u bolnicu, već samo vrijeme teške ozljede - 11 sati, termin smrti - 12, 40 sati te faktografski podatak da je tijelo 15-godišnjaka prebačeno na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Bio je učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu. Trebao je postati automehaničar.  
Kobnog petka u prisustvu učenika bila je barem jedna odrasla osoba. Navodno, njegov nadređeni nije se mogao ili nije htio približiti mjestu kvara pa je zatražio od vitkog dječaka da se sam zavuče između rampe i kamiona i otkloni problem.
U jednom trenutku, nakon uključenja kabla u strujnu utičnicu, tijelo nesretnog učenika na praksi počeo je nezaustavljivo pritiskati teški instrument koji se, neočekivano aktivirao, a na koji je bio podignut kamion.
Sumnja se da se uz početni nemar odgovornih kobnoj nesreći kumovao i problem u samom električnom kablu, najvjerojatnije, iskra koja je aktivirala podizanje rampe. Netko je i taj kabel u radionici bio dužan malo bolje pregledati. 

Očekivano, na mjesto nesreće došao je i inspektor zaštite na radu, no posla bi u konkretnom slučaju moglo biti i za druge službe. Uhićenja odgovornih još uvijek se očekuju.
Tužni i ogorčeni roditelji traže pravdu. Je li uz ljudski faktor došlo i do sigurnosnih propusta s obzirom na stanje, kvalitetu i raspoloživost postojećih i dodatnih instrumenata, poput rampi i dizalica, jedno je od pitanja za inspektora zaštite na radu.
Činjenica je da se neke nesreće događaju i unatoč svim poduzetim mjerama sigurnosti i zaštite. Ipak, kako je uopće bilo moguće da se baš od 15-godišnjeg učenika zatraži da se zavlači pod rampu iznad teškog kamiona, posao, koji se čini primijerenijim za starije i iskusnije osobe, napose, automehaničare - profesionalce.
Uostalom, kakvi su zapravo uvjeti rada i kadrovi u Jamnici koji rade s mladima unutar nastavnog programa za obrtnička zanimanja? U konkretnom slučaju govorimo o uglednoj tvrtki u vlasništvu moćnog poduzetnika Ivice Todorića na čijoj se zgradi u Getaldićevoj 3 od ovog vikenda vijori crna zastava. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.