Ministarstvo se malo zaletjelo

Nema masovne grobnice u Gračanima: Pronađene tek kosti životinja

Hina

Nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima – poručili su iz Ministarstva koje je u koordinaciji s Upravom za zatočene i nestale od 13. do 15. ožujka 2017. godine provodilo opsežne istražne radnje.



ZAGREB – Na navodnoj lokaciji masovne grobnice u zagrebačkim Gračanima Hrvatska vojska nije pronašla nikakve ljudske skelete nego tek trule kosti životinjskog podrijetla, objavilo je jučer Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon višednevnih terenskih istraživanja, bagerskih iskopa te upotrebe radara i pasa »cadavera« specijaliziranima za potragu ljudskih ostataka.


Podsjećamo, stare priče o postojanju masovne grobnice na lokaciji Gračansko Dolje formalno su ponovno došle u prvi plan zbog započete gradnje polazne stanice u okviru projekta Sljemenske žičare koju je najavila zagrebačka gradska vlast prigodno nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora. Iz Ministarstva su potvrdili kako su temeljem »indicija« o postojanju ljudskih žrtava, i to čak 800 tijela, iskopani teren ponovno zakopali:


– Nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima – poručili su iz Ministarstva koje je u koordinaciji s Upravom za zatočene i nestale od 13. do 15. ožujka 2017. godine provodilo opsežne istražne radnje.




Barem dva desetljeća pričalo se da je ta lokacija bila stratište tijekog i nakon Drugog svjetskog rata za čije su se stradavanje jedino optuživale partizanske brigade. Tako se i posljednjih dana u javnosti ponovno vodila polemika, s obzirom na epilog pomalo morbidna, jesu li na tamo ubijeni nevini civili ili pak domaći izdajnici i njemački okupatori. Ministarstvo branitelja dodaje da nastavlja prikupljati saznanja o mogućim grobnicama na području Gračana. Prije pronalaska kostiju životinja područje potrage obišao je ministar branitelja Tomo Medved.