Rapski notturno

‘Nećeš živ proći, majku ti Božju’: Majka i sin u Loparu premlatili susjeda

Slavica Kleva

ilustracija / Photo Davor Puklavec, Pixsell

ilustracija / Photo Davor Puklavec, Pixsell

Zdenko Makarunić osuđen je na osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje dvije godine, dok je Marija Makarunić dobila nešto manje – šest mjeseci zatvora, također uvjetno na dvije godine



RIJEKA U najblažoj formi rečeno, narušeni međuljudski odnosi između dvaju susjeda okončali su nepravomoćnom uvjetnom osudom za Zdenka Makarunića ((47) i njegovu majku Mariju Makarunić (71) iz Lopara na otoku Rabu. Sutkinja Petra Primc osudila je Zdenka Makarunića na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, dok je njegovu mati Mariju Makarunić osudila na šest mjeseci, zatvora, također uvjetno na dvije godine.


Majka i sin teretili su se za događaj koji se zbio potkraj rujna 2012. godine u večernjim satima. Na nerazvrstanoj loparskoj cesti sačekali su susjeda Z.C.-a pa kad je ovaj prolazio pored njihove kuće nenadano ga presreli. Majka Marija Makarunić zamahnula je kuhinjskim nožem na susjeda Z.C-a, no, srećom, susjed je rukom uspio blokirati napad. No, tada je uskočio Zdenko Makarunić pa ga dva puta udario rukom u glavu od kojih udaraca je pao na tlo. Pritom je nesretni susjed zadobio još jedan udarac u lijevi dio grudnog koša.


Mrtav pas


Naknadno, nakon pružene liječničke pomoći, utvrđeno je da je zadobio prijelom sedmog i osmog rebra. Stoga je i optužnica podignuta protiv majke i sina za nanošenje teške tjelesne ozljede.




Presuda je uslijedila nakon što je cijeli postupak krenuo u ponovno suđenje. Naime, Makarunići su u prvom postupku bili oslobođeni optužbe, ali je po nalogu Županijskog suda oslobađajuća presuda ukinuta i predmet je vraćen u ponovni postupak koji je na koncu okončao osuđujućom presudom.



Tijekom dokaznog postupka istaknuta je činjenica da oštećeni i optuženi Makarunići vode imovinskopravni spor.Prilikom određivanja visine kaznene sankcije sutkinja Primc olakotnim je cijenila dosadašnju neosuđivanost Marije Makarunić, njezinu visoku životnu dob i protek vremena od počinjenja kaznenog djela, baš kao što je olakotnim cijenjen protek vremena i kod prvokrivljenog Zdenka Makarunića kao i dosadašnju neosuđivanost.


Na prvom ponovljenom ročištu Zdenko i Marija Makarunić ponovo su izjavili da se ne osjećaju krivima.


– Tog dana bila je velika vrućina, no, osjećao sam smrad pa kada sam zatekao mrtvog psa u dvorištu pozvao sam policiju i rekao im da su to učinili Zdenko i Marija Makarunić. Tog istog dana u poslijepodnevnim satima bio sam u posjetu drugim susjedima pa kad sam se vraćao kući oko 19 sati iz sjene jedne akacije pojavila se Marija Makarunić s nožem u desnoj ruci zamahnuvši prema meni s riječima: »Nećeš živ proći, majku ti Božju!«. Uhvatio sam je za ruku u kojoj je držala nož, a ona mi je rekla: »Budalo jedna, povrijedit ćeš me«.


U tom je trenutku sa stepenica koje vode u kuću Makarunićevih izašao Zdenko i udario me u lijevu stranu lica tako snažno da sam pao na tlo i pao u nesvjest. Kad sam došao k sebi zazvao sam pomoć, osjećao sam bol u lijevoj strani grudnog koša. Pobjegao sam kod jednog susjeda, ponovio je priču pred sutkinjom Primc oštećeni Z.C.


Svjedoci potvrdili


Prvookrivljeni Zdenko Makarunić branio se da tog dana nije niti vidio oštećenika, a kamoli da je s njim imao fizički kontakt. U prilog njegovoj tvrdnji naglasio je Zdenko Makarunić, ide i nalaz vještaka sudske medicine koji je rekao da su ozljede na oštećenom nastale padom na tlo pa time opovrgava navode iz optužnice.


Naveo je i da oštećenik pije alkohol i tablete za tlak pa od te kombinacije sigurno nenormalno rasuđuje ostavši pri tvrdnji da je oštećenik pao i zadobio ozljede. Drugookrivljena Marija Makarunić također kategorički tvrdi da u tom trenutku nije bila kući, da nije vidjela oštećenog i da su oni u to vrijeme imali pure i kokoši i da je hranila blago, a treba joj najmanje dva sata kako bi došla do kokoši i pura, itd, itd…


No, sud je ispitao i druge svjedoke od kojih je oštećeni odmah nakon događaja zatražio pomoć i koji su mu pomogli do dolaska hitne pomoći. Sud nije našao razloge zbog kojih bi oštećenik,a niti preostali svjedoci u postupku imali razloga lažno teretiti majku i sina Makarunić, vjerovao je svim iskazima svjedoka jer su djelovali iskreno a i u suglasju su s provedenim vještačenjem.