Dvije nesreće

Nautičari se spasili s brodice u plamenu kod Paklenih otoka, dvoje ozlijeđenih u sudaru brodica blizu Karlobaga

P. N.

Tri osobe sa brodice zadobile tjelesne ozljede pa su hitno prevezeni iz Jablanca u KBC Rijeka



RIJEKA Gotovo istovremeno dogodile su se dvije pomorske nesreće u Senjskom i Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe, slijedom čega su pokrenute koordinirane spasilačke akcije prema posadama i plovilima, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 


Jutros, 4. rujna u 10.45h službenici Lučke kapetnije Senj zaprimili su dojavu o pomorskoj nesreći, sudaru dva plovila i ozlijeđenim osobama na izlazu iz uvale Zavratnica, južno od mjesta Jablanac. Prema dostupnim podatcima u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provode službenici LK Senj, sudar putničkog broda “Eros”, dužine 24 metra, hrvatske zastave sa 92 putnika i tri člana posade te privatne brodice dužine 6,15 metara sa 6 osoba, svi državljani Republike Njemačke, dogodio se u 10.35h, pri čemu su tri osobe sa brodice zadobile tjelesne ozljede različite kategorije (lakše, teže i teške), te su ih odmah po iskrcavanju u Jablanac djelatnici Hitne medicinske pomoći Senj prevezli u daljnje medicinsko postupanje u KBC Rijeka.


S Erosa spašavali unesrećene s brodice


Među putnicima i članovima posade motornoga broda Eros nema ozlijeđenih. Pregledom plovila na poziciji nesreće službenici Lučke kapetaije Senj ustanovili su oštećenja na brodici zbog kojih ista više nije sposobna za plovidbu, dok je na putničkom brodu ustanovljeno manje oštećenje na pramcu, u vidu oguljotine boje.





Uvidom u pripadajuće brodske administracije službenici LK Senj utvrdili su da je voditelj brodice posjedovao valjano uvjerenje za upravljanje brodicom, jednako kao i zapovjednik putničkoga broda, koji je posjedovao sva vrijedeća ovlaštenja za upravljanje brodom, čija posada je sudjelovala u spašavanju unesrećenih i njihovom transportu do luke Jablanac, kao i u spašavanju brodice, koja je nedugo nakon sudara ubrzano primala more.


Kao uzrok ove pomorske nesreće pretpostavlja se ljudska greška, iako je očevid u djelokrugu LK Senj i dalje u tijeku, a o nesreći je obaviješten Policijske postaje Senj i Županijsko državno odvjetništvo.



Druga pomorska nesreća tijekom današnjeg dana dogodila se u Splitskom akvatoriju. Službenici MRCC Rijeka zaprimili su danas u 12.08h poziv pogibelji od skipperice čarterirane jedrilice, koja je obavijestila o požaru u potpalublju tijekom plovidbe u arhipelagu Paklenih otoka te je zatražila evakuaciju za sedam osoba.


Požar ugašen prije nego li je postalo kritično


Iz MRCC Rijeka slijedom dojave pokrenuli su potražno – spasilačku akciju prema, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split, čiji službenici su odmah isplovili prema dojavljenoj poziciji, kamo su angažirani i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Hvar.



Dolaskom na poziciju nesreće, 2 milje jugozapadno od Paklenih otoka, službenici LK Split zatekli su 7 neozlijeđenih članova posade koje su odmah evakuirali na spasilačku brodicu, dok su vatrogasci DVD Hvar uspjeli ugasiti požar na jedrilici, prije nego li se proširio do kritične razine, stoga je jedrilica duljine 10,68m, hrvatske zastave, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, sačuvana u plovnom stanju te pripremljena za tegalj za luku Hvar, kamo su u pratnji vatrogasaca sigurno pristali danas u 14.10h, a daljnju brigu o opožarenoj jedrilici preuzet će charter tvrtka, u čijem je ista vlasništvu.


Lučka kapetanija Split provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, o čemu je obaviještena i Pomorska policija Split.