Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Četvorka optužena za otmicu i iznudu

Nastavljeno suđenje za otmicu opatijskog ugostitelja Škorića: Drugooptuženi tvrdi da ima alibi

Foto M. GRACIN, I. TOMIĆ
Foto M. GRACIN, I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2016. u 16:49 2016-01-11T16:49:06+01:00

Tomislavu Petroviću, Nikoli Božiću, Kristijanu Daki i Brunu Fabijaniću sudi se za protupravno oduzimanje slobode i iznudu. Žrtva je Bojan Škorić, bivši ugostitelj koji je vodio lokal u Opatiji

RIJEKA Nakon duže stanke nastavljen je sudski proces za otmicu i iznudu koja se dogodila u siječnju 2013. godine. Za otmicu se sudi četvorki, Tomislavu Petroviću (33), Nikoli Božiću (29), Kristijanu Daki (35) i Brunu Fabijaniću (30) pod optužbom za protupravno oduzimanje slobode i iznudu. Žrtva je Bojan Škorić (32), bivši ugostitelj koji je vodio lokal u Opatiji. Kako je Škorić u svom svjedočkom iskazu kazao na samom početku sudskog postupka, znao je napadače unazad nekoliko godina, a Petrovića gotovo od malena.

Kazao je Škorić da su napadači od njega tražili novac, najprije 200 tisuća eura, ali su na kraju pristali i na 50 tisuća eura koje im je on trebao uplatiti na bankovni račun. Škorić je bio izložen neviđenom tretmanu torture od optužene četvorke, najprije ga je Petrović pozvao na kavu u svoju kuću na Marinićima, ali odmah nakon što su se ulazna vrata za njim zatvorila krenuli su udarci i batine. Probudio se, kazao je, vezan lisicama, pa iako su napadači imali potkape, sve ih je prepoznao. Prijetili su mu da će mu tijelo preliti vrućim uljem, repetirali oružje i stavljali mu cijev u usta, pa mu potom stavili na glavu majicu, oblijepili ju ljepljivom vrpcom i odveli ga u podrum kuće.

Skočio kroz prozor

Proveo je tog 20. siječnja 2013. godine cijelo poslijepodne u podrumu i cijelu noć, no nekako se oslobodio lanaca, uspio otvoriti prozor, iskočiti zavezanih ruku i zalijepljenih usta, pa preskočio ogradu. Trčao sam, prepričao je Škorić, sve dok nisam došao do kuće gdje mi je vrata otvorila jedna starija gospođa koja je pozvala policiju.

U jednom postupku žrtva, u drugom optuženi

Još se jedna zanimljivost nadovezuje na ovaj slučaj, a riječ je o Škorićevom uhićenju početkom ožujka prošle godine kao jednoj od važnijih karika u hijerarhiji razbijenog narko lanca. Osim visokog jamstva za izlazak iz pritvora koje je za Škorića iznosilo 400 tisuća kuna, a uplatio ga je, vrlo su ozbiljne i inkriminacije. Naime njegovo se ime vezuje uz prvoosumnjičenog Tomislava Jurčića iz Kastva čija je riječko-istarska narkohobotnica »pala« s čak dvadesetak osumnjičenih.

U nastavku sudskog procesa ispitani su svjedoci čije je ispitivanje tražio drugooptuženi Božić, a na okolnosti njegova alibija tog dana. Svjedočio je njegov dobar poznanik iz zgrade u kojoj živi te je potvrdio da je Božić gotovo svakodnevno trenirao u prostoriji koja se nalazi u prizemlju zgrade.

– Bili smo trening partneri u kickboxingu, često nam se pridruživao i Fabijanić pa je meni šokantno da je to uopće mogao napraviti moj susjed kojeg poznajem dugi niz godina. Ne znam točno je li to bila upravo nedjelja o kojoj govorimo, ali znam da sam par dana nakon tog treninga pročitao u novinama o tom slučaju, kazao je svjedok.

Božićeva bivša supruga kazala je da su te nedjelje bili zajedno na ručku kod obitelji kao i svake nedjelje i to poslije treninga, potvrdivši da poznaje i prvooptuženog Petrovića, a i Škorića još iz škole.

– Ne, nisam nakon tog događaja srela Škorića što je on tvrdio prilikom svjedočenja. Ne znam zašto je to rekao, možda je mislio da će time pridonijeti sam sebi, dodala je bivša Božićeva supruga. Da, čula sam da je Škorić prijetio »da će ubiti ženu i dijete Nikole Božića, ali se nisam uplašila niti sam ozbiljno shvatila takve prijetnje, meni se nikada nije direktno obratio, navela je dalje svjedokinja.

Svjedočio i punac

Svjedočio je i bivši Božićev punac, no hoće li Božićev alibi za tu nedjelju biti »pokriven« svjedočkim iskazima, odlučit će na kraju izvedenih svih dokaznih prijedloga sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Damira Delost. Naime, treba se utvrditi u koje je vrijeme Božić bio u Čavlima kod prijatelja, što je tvrdio nakon što je uhićen.

Petrović uhićen u BiH

Nakon što je Škorić ispričao policiji što je doživio, brzo se ušlo u trag osumnjičenicima, iznuđivačima novca, dvojica su uhićena na Viškovu, a jedan u kafiću na Krnjevu. Šest mjeseci trebalo je da bude uhvaćen i kolovođa grupe, Tomislav Petrović, koji je odmah nakon događaja pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, a iz Sarajeva gdje je uhićen, izručen je našoj državi i izvjesno vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

Trebao je biti ispitan i svjedok Kristijana Daka kojeg je policija dovela na nastavak suđenja, s obzirom da je netom prije rasprave javio da je bolestan. Nakon kratkog vijećanja taj svjedok je otpušten iz sudnice, bit će ispitan drugi put, pa je Daka nekako nastavio pratiti tijek rasprave.

Odvjetnik Milenko Škrlec koji zastupa četvrtooptuženog Fabijanića predložio je očevid na licu mjesta, tamo gdje je Škorić pobjegao. Naime, kaže odvjetnik Škrlec, nije moguće da je Škorić mogao vezan pobjeći iz kuće do kuće svjedoka, naprosto stoga što je riječ o neprohodnom putu, pa to treba provjeriti na licu mjesta, objasnio je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.