Teza obrane

Nastavak suđenja Horvatinčiću 9. listopada, je li bio privremeno neubrojiv kad je poginuo bračni par iz Italije?

Hina

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pravni zastupnik obitelji Salpietro, odvjetnik Ognjen Frangeš, rekao je na glavnoj raspravi u travnju da u trenutku nesreće nikakvog stanja sinkope nije bilo, a općinska državna odvjetnica Irena Senečić zbog sumnje na pristranost u korist obrane, zatražila je izuzeće sutkinje Šupe



 U ponedjeljak 9. listopada nastavlja se suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću protiv kojeg se na Općinskom sudu u Šibeniku vodi ponovljeni postupak zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su 2011. smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patello Salpietro.


Kako bi se utvrdilo Horvatinčićevo stanje ubrojivosti u trenutku kada je svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para i tako ih usmrtio, predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe dostavila je cjelokupni spis stalnim sudskim vještacima Klinike za psihijatriju Vrapče.


“Provođenje kombiniranog sudsko-medicinskog i psihijatrijskog vještačenja, kojim će se od strane stalnih sudskih vještaka utvrditi psihofizičko stanje optuženoga Horvatinčića u trenutku utuženog događaja dana 16. kolovoza 2011. godine, naloženo je prvenstveno na okolnost nastupa vazovagalne sinkope te ukoliko je do iste došlo, da se sudski vještaci izjasne o uzročno-posljedičnoj vezi te utjecaju iste vazovagalne sinkope na stanje ubrojivosti optuženika tempore criminis, po mogućnosti vremensko trajanje iste, kao i da se utvrde okolnosti zdravstvenog stanja optuženika prije utuženog događaja, vezano za mogući nastup vazovagalne sinkope”, pojasnili su na šibenskom Općinskom sudu.




Nadopunu medicinskog vještačenja sutkinja je naložila jer na zadnjoj raspravi u travnju svjedočenjem liječnica i sudskih vještakinja Vesne Šarić i Kristine Potočki nije do kraja razjašnjeno stanje sinkope, privremene neubrojivosti na koju se poziva Horvatinčićeva obrana tvrdeći da zagrebački poduzetnik u takvom stanju ne bi bio odgovoran za svoje postupke pa tako ni za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su poginuli Talijani.  


Pravni zastupnik obitelji Salpietro, odvjetnik Ognjen Frangeš, rekao je na glavnoj raspravi u travnju da u trenutku nesreće nikakvog stanja sinkope nije bilo, a općinska državna odvjetnica Irena Senečić zbog sumnje na pristranost u korist obrane, zatražila je izuzeće sutkinje Šupe. Predsjednica Općinskog suda u Šibeniku kasnije je takav prijedlog odbacila, smatrajući ga neosnovanim.  


Nova rasprava u kaznenom postupku protiv Tomislava Horvatinčića zakazana je na šibenskom Općinskom sudu za ponedjeljak, 9. listopada u 11 sati.