Tortura

Nasilnik iza rešetaka: Pet sati držao zatočenu bivšu djevojku u gradu Krku i prijetio joj ubojstvom

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Saša Šimunec pozvao je 23-godišnjakinju da dođe po svoje stvari u njegov stan u gradu Krku, a kada je došla, zaključao je stan. Tukao je djevojku rukama i palicom, pokušao ju je silovati, a prijetio je i da će ih oboje ubiti – najprije je puštao plin iz boce i onda punio sačmaricu



RIJEKA Zatočio je bivšu djevojku u stanu, prijetio da će izazvati eksploziju plina i usmrtiti oboje, pokušao je silovati žrtvu, prijetio da će je ubiti puškom, a na kraju je tukao čitajući SMS poruke koje joj je slao sadašnji dečko. Teške su to inkriminacije pod kojima je jučer poslijepodne u riječki zatvor smješten 30-godišnji Saša Šimunec, rodom iz Brežica u Sloveniji, s prebivalištem u Samoboru, a s posljednjom adresom u gradu Krku. Šimunec, radnik sa završenom osnovnom školom, tereti se za tri kaznena djela: pokušaj silovanja, protupravno oduzimanje slobode i nedozvoljeno posjedovanje oružja.


Plinska boca


Po dosadašnjim nalazima istražitelja, pretočenim u policijsku kaznenu prijavu i odluku o otvaranju istrage riječkog Županijskog državnog odvjetništva, pravu kalvariju je žrtva, 23-godišnja djevojka, proživjela nakon što je prihvatila poziv svog bivšeg dečka Šimunca da u srijedu dođe u njegov stan u gradu Krku i odnese svoje stvari.


Nešto poslije 12 sati djevojka je došla u dvorište ispred zgrade u kojoj je i stan Šimunca. Tridesetogodišnjak se tereti da je tada, u vidno alkoholiziranom stanju, svoju bivšu djevojku uhvatio za kosu i odvukao je u stan. Zaključao je ulazna vrata stana i zatvorio prozore, kako bi žrtvi onemogućio da napusti stan. Prema dosadašnjoj službenoj rekonstrukciji događaja, fizičko i psihičko maltretiranje nesretnice u stanu počelo je kada ju je primio rukama za vrat i počeo udarati po glavi. Nije pomoglo što je žrtva vrištala, dok se pokušavala obraniti. Sljedeće na repertoaru torture žrtve koju je zatočio bila je odluka nasilnika da uzme plinsku bocu, na kojoj je zatim u nekoliko navrata otvarao i zatvarao ventil te puštao plin u stanu. Prijetio je da će oboje dignuti u zrak.




Šimunec se tereti da je za poigravanja na granici razuma čak u jednom trenutku zapalio »joint«, cigaretu sačinjenu od marihuane i duhana, istovremeno puštajući plin iz boce. Tada je, po nalazima istražitelja i onom što im je nakon svega ispričala žrtva, uslijedio najgori dio zlostavljanja djevojke. »Ako te može ovaj mali imati, onda ću te i ja!«, rekao je napadač žrtvi i gurnuo je na kauč. Ona se branila, gurajući ga od sebe, dok ju je on nekoliko puta udario po glavi. Na silu joj je stao skidati odjeću, bio blizu toga da slučaj bude obilježen i silovanjem, no djevojka je bila hrabra, vrištala, pružala jak otpor i odgurivala ga od sebe. Ali, grubijan nije odustajao, uhvatio ju je za ramena, bacio na pod i nogom je udario u rebra. Podignuo ju je s poda i ponovno bacio na krevet. Napadač je tada odlučio upotrijebiti i drvenu palicu. Uzeo ju je sa stola i njome udario djevojku malo iznad desnog koljena. Uslijedila je njegova naredba djevojci da se odjene, što je nesretnica i učinila.


SMS poruke


Rekonstrukcija nemilih događanja u stanu u Krku pokazala je da je nakon toga Šimunec nastavio piti, konzumirajući rakiju i pivo. Pio je i kada je uhvatio u ruke ručno izrađenu pušku s kratkom cijevi, skraćenu »sačmaricu«, tzv. kratež. Oružje je punio i više puta rekao djevojci kako će tom puškom ubiti nju i sebe.


Zlostavljač je zatim neko vrijeme pustio na miru djevojku. No, uslijedila je naredba da mu preda mobitel i da ga otključa. Počeo je čitati SMS poruke koje je dobila i ošamario bi ju svaki put kada bi naišao na poruku koju joj je na mobitel uputio njezin sadašnji dečko. Neviđeno maltretiranje, daljnje udaranje žrtve s vremena na vrijeme, trajalo je sve do 17 sati, pet sati od trenutka kada je nesretnica silom uvučena u stan. Kasno poslijepodne je u stan zlostavljača stigla policija koju je alarmirao sadašnji dečko nesretnice, te prekinula torturu kojoj je bila izložena djevojka. Mladić je, osim seksualnog delikta i svojevrsne otmice, na kraju osumnjičen i za nedozvoljeno posjedovanje oružja jer je imao ilegalno oružje za koje se uopće ni ne može dobiti dozvola.


Šimunec je nakon okončane policijske istrage jučer priveden na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo na kojem se odlučio na obranu šutnjom. Policija ga je jučer poslijepodne privela i sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Odredila je i visinu jamstva od 40 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se brani sa slobode. Sudskom ročištu na kojem se odlučivalo o pritvoru prisustvovali su i branitelj osumnjičenog, odvjetnik Goran Crnković i zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika Igor Bijelić.