Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Zlostavljanje

Nasilnik iz Dražica završio u zatvoru nakon što je pijan drškom moča razbio glavu supruzi

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Denis Lovrović
Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 16:36 2019-07-27T16:36:10+02:00

Kulminacija zlostavljanja dogodila se nakon što je uzeo u ruku metalnu dršku moča i počeo je njome udarati po glavi pa je nesretnica teško ozlijeđena

RIJEKA - Nasilje u obitelji, prijetnja i nanošenje teške tjelesne ozljede, kaznena su djela za koja je osumnjičen Josip Kovačić (74) iz Dražica, smješten jučer poslijepodne u riječki zatvor pod sumnjom da je psihički i fizički maltretirao svoju suprugu.

Najteža inkriminacija protiv umirovljenika iz Dražica jest da je u srijedu pretukao suprugu metalnom drškom moča, te ju teško ozlijedio, nanijevši joj prijelom zatiljne kosti lubanje.

Ovaj posljednji slučaj zlostavljanja supruge, zbog kojeg je žitelj Dražica završio u pritvoru, dogodio se oko 11 sati u srijedu. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, Kovačić je u pijanom stanju, pri koncentraciji od 1,55 promila alkohola, bez ikakvog povoda i razloga počeo vikati na svoju suprugu, prijeteći joj da će je ubiti.

Nakon toga ju je uhvatio i bacio na pod dvorišta kuće. Kulminacija zlostavljanja dogodila se nakon što je uzeo u ruku metalnu dršku moča, alatljike za čišćenje, i počeo je njome udarati po glavi. Nesretnica je teško ozlijeđena, a zadobila je i niz lakših ozljeda, pored one najteže na glavi.

Kovačić se, osim toga, tereti da je psihički zlostavljao suprugu i bio nasilan prema njoj u posljednje četiri godine, još od svibnja 2015. godine, u njihovom obiteljskom domu u Dražicama. Pod utjecajem alkohola učestalo ju je vrijeđao raznim pogrdnim riječima i prijetio joj smrću.

»Makni se, noge ću ti polomiti!«, »Prokleti bio dana kada si došla u ovu kuću!«, Strpat ću te u grob!«, Što te nisam ubio, već bih odslužio za tebe!«, samo je dio ručnih riječi upućenih nesretnoj ženi, koje su kod nje izazvale osjeća straha i uznemirenosti, osim što je grubo povrijedio njeno dostojanstvo.

Agresivan i nasilan

Nakon iznimno agresivnog i nasilničkog ispada u srijedu, Kovačić je uhićen i podvrgnut policijskoj istrazi, a zatim predveden na ispitivanje u tužiteljstvo, gdje se odlučio na obranu šutnjom.

No, u međuvremenu je saslušana njegova supruga koja je i podnijela kaznenu prijavu protiv muža, a u njoj je sadržana i kronologija loših događanja u ovoj dražičkoj obitelji i prije posljednjeg teškog zlostavljanja.

Prema kazivanju žrtve, u braku je s osumnjičenim više od četiri desetljeća, a Josip Kovačić je otpočetka imao problema s alkoholom. Stanje se pogoršalo unatrag deset godina, kada je otišao u mirovinu. Nesretna supruga je navela da je muža prijavila za nasilje u obitelji još prije deset godina, u rujnu 2009, kada ju je u alkoholiziranom stanju istukao i prijetio da će je ubiti.

Nova prijava nesretnice uslijedila je u listopadu 2017, nakon što je također u alkoholiziranom stanju nasrnuo na nju, bacio je na pod i počeo gušiti. Tada je naišla njena kćer i pozvala policiju. Poslije tog događaja Josip Kovačić je tijekom prošle godine bio smješten na liječenje, a nakon povratka s Raba nastavio je, nažalost, s konzumiranjem alkohola. Supruga je napomenula da joj je u više navrata znao priprijetiti da će je ubiti, ili polomiti noge.

Prijelom kosti glave

U prijavi žrtve navodi da se posljednji muževljev agresivni ispad u srijedu dogodio oko 11 sati, nakon što se suprug vratio kući u vidno alkoholiziranom stanju. Čim ju je ugledao ispred kuće u dvorištu zaprijetio joj je da će je ubiti, tvrdi žena, pa je bacio na pod u dvorištu. Poslije toga je dohvatio metalnu polugu i počeo je udarati po glavi.

Na njenu sreću, u jednom trenutku je izgubio ravnotežu i pao. Nesretnica je ubrzo uočila da joj curi krv iz glave, pa je telefonom alarmirala svoju kćer. Nakon nje stigla je i policija, koja joj je pomogla, te je odvezena u sušačku bolnicu. Tamo se, nažalost, ispostavilo da je teško nastradala, da ima prijelom kosti glave.

Izvori bliski slučaju navode da je u istrazi u ovom slučaju policija ispitala i kćer stradalnice i osumnjičenika, koja je navela da se otac nasilnički ponaša prema majci otkad zna za sebe. U više navrata fizički je nasrtao na majku, udarajući je rukama i nogama, prijetio da će je ubiti, a jednom i gušio. Za posljednji slučaj je objasnila da je bila na poslu kada je stigao majčin poziv, da je sva u krvi i da je otac šipkom lupao po glavi, pa je odmah nazvala policiju.

Kovačić je jučer poslijepodne priveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu koji je prihvatio prijedlog tužiteljstva i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo. Kovačić iza sebe ima dvije pravomoćne presude riječkog Prekršajnog suda zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a žrtve su bile njegova kćer i supruga.

Odvjetnik: I Kovačić je ozlijeđen, udaran je tupim predmetom

Obrana je jučer najavila žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora, a smatra i da se događaj u srijedu zbio nešto drugačije od onog što je inkriminirano.

– I moj branjenik je zadobio neke udarce, ozljede, naše informacije govore da ga je supruga udarila nekim tupim predmetom. Dostavit ćemo dokumentaciju koja će potvrditi da je zadobio ozljede – naglasio je Kovačićev branitelj, odvjetnik Harun Bašagić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.