Opet iza rešetaka

Nasilni Goranin prebio sina zbog mobitela. To mu nije prvo nedjelo – već je ubio oca i nevjenčanu suprugu

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kad me s leđa udario šakama po nosu, s obje ruke sam prekrio lice i glavu, a nakon toga me još nekoliko puta udario po glavi. Nakon toga sam pobjegao iz kuće, a kako sam sa sobom imao mobitel, zvao sam policiju



RIJEKA Produljen je istražni zatvor nasilnom 50-godišnjem ocu s prebivalištem u Gorskom kotaru koji je fizički nasrnuo na vlastita sina. Događaj zbog kojeg je otac i završio u istražnom zatvoru zbio se u večernjim satima početkom prosinca, a izvanraspravno vijeće Općinskog suda produljilo mu je ovih dana istražni zatvor nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda, a djelo je počinjeno prema bliskoj osobi.


U obiteljskoj kući u kojoj stanuje u zajedničkom domaćinstvu sa sinom, otac je u alkoholiziranom stanju najprije verbalno napao i vrijeđao sina nazivajući ga pogrdnim riječima: »Pizdo, govno jedno, tko te takvog napravio, gubi se van iz kuće«, vikao je otac sinu. Nedugo nakon što ga je izvrijeđao, nasrnuo je na njega, tjelesno ga ozlijedio, svom silom udario ga je otvorenim dlanom u predjelu nosa i potom ga još dva puta udario u glavu. Udarac iznad desnog oka bio je toliko snažan da je mladić zadobio krvne podljeve i oteklinu iznad oka.


Kad je osumnjičeni doveden u policiju i s njim obavljena dokazna radnja prvog ispitivanja pred tužiteljem, priznao je kazneno djelo. Naveo je u svoju obranu da mu je tog dana u gostima bila prijateljica i da je s njom pio alkohol. Doduše, ne zna zbog čega se posvađao sa sinom ali ga je, veli, udario po glavi otvorenim dlanom, dodao je, instinktivno. Otišao je sin nakon toga iz kuće, ali kazao je, nije vidio koje je ozljede sin zadobio, no žao mu je i želja mu je da se pomire.




Ispitan sin, žrtva očeva bijesa pomiješanog s alkoholom, opisao je događaj kazavši da je boravio u kuhinji kad mu je otac pristupio i zatražio da s njegovog mobitela nazove jednu žensku osobu. Ja sam to odbio učiniti, vidio sam da je pijan, vidio sam to po njegovim reakcijama i ponašanju. Kad sam mu odbio dati mobitel, počeo me vrijeđati »da sam pizda, govno i tako dalje«, unoseći mi se u lice, kazao je sin ispitan u tužiteljstvu.


Kad me s leđa udario šakama po nosu, s obje ruke sam prekrio lice i glavu, a nakon toga me još nekoliko puta udario po glavi. Nakon toga sam pobjegao iz kuće, a kako sam sa sobom imao mobitel, zvao sam policiju. Do dolaska policije boravio sam vani, a stigli su pola sata nakon mog poziva, dodao je.


Sin je kazao kako to nije prvi takav očev ispad, ali do sada je uvijek ostajalo na verbalnim ispadima, vrijeđanjima i tjeranju iz kuće. Nikada do sada sin nije zatražio pomoć policije. Zna da njegov otac u zadnje vrijeme dosta pije, ali i da je imao faze kad nije pio. Sami žive u kući, on i otac. Te večeri zatražio je i pomoć liječnika, a sada je u fazi traženja stana jer se želi odseliti od nasilnog oca, kazao je tužitelju.


Već počinio dva ubojstva – nevjenčane supruge i oca


Za ovog nasilnog oca vežu se mračni događaji koji datiraju s početka milenija. Nasilnik je odslužio zatvorsku kaznu zbog ubojstva nevjenčane supruge i teško ranjavanje druge osobe. No, za obiteljskog nasilnika veže se još trauma, on je kao maloljetnik, 1985. godine ubio oca, sačekavši ga iza vrata, iz blizine je u njega ispalio nekoliko hitaca. Tada je osuđen na tri godine maloljetničkog zatvora. Ispostavilo se da je njegov otac često iskaljivao gnjev na sinu, danas 50-godišnjaku koji je ponovo u istražnom zatvoru pod optužbom za nanošenje tjelesnih ozljeda svom sinu, baš kao što je njega njegov otac zlostavljao.


Stoga je tužitelj opravdano zatražio produljene istražnog zatvora za nasilnika jer kako navodi u obrazloženju, »on je uporan u svojoj namjeri činjenja kaznenih djela s elementima nasilja, ne poštuje pravni sustav što ukazuje na opravdanu opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti neko teže kazneno djelo ukoliko bude na slobodi«.