Padaju optužnice protiv nogometaša

Nakon Modrićeve, pada i optužnica protiv Lovrena. Tko je kriv – tužiteljstvo ili zagrebački sud?

Vanja Vesić

snimio Igor Kralj / PIXELL

snimio Igor Kralj / PIXELL

Vrijedi podsjetiti da Luka Modrić i njegova supruga imaju puno veću muku sa španjolskim pravosuđem pod optužbom za poreznu prevaru. Kako bi izbjegao suđenje, priznao je prevaru i pristao uplatiti 1,4 milijuna eura duga. No, španjolski sud tek mu treba prihvatiti nagodbu i odrediti ročište u Madridu.



ZAGREB – Nakon što je (ne)očekivano odbačena optužnica protiv svjetski popularnog hrvatskog nogometaša Luke Modrića zbog laganja u korist »nepopularnog« Zdravka Mamića u vezi s izvlačenjem 116 milijuna kuna iz NK Dinama, po istom pravnom modusu mogla bi pasti i nedavna optužnica protiv Dejana Lovrena, također optuženog zbog lažnog iskaza pred osječkim sudom u korist bivšeg gazde maksimirskog kluba. Prema prvim tumačenjima optužni akt osječkog tužiteljstva neslavno je pao zbog navodne preuranjenosti postupka, točnije, jer suđenje protiv Mamića odbjeglog u susjednu BiH pravomoćno još nije okončano nakon što je početkom lipnja nepravomoćno osuđen na šest i pol godine zatvora. Odluka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu o odbacivanju optužnice protiv Modrića nepravomoćna je i na nju će se DORH žaliti u roku od tri dana od primitka rješenja.


Podjela odštete


Konačnu odluku donosi Županijski sud u Zagrebu koji će uvažiti ili odbiti žalbe DORH-a u korist prethodnog rješenja nižeg suda ili pak optužnicu podignutu prije sedam mjeseci poslati Tužiteljstvu na doradu.


U meritumu stvari ispada da će Županijski sud u Zagrebu odlučivati je li dopustiva optužnica za opstruiranje suđenja lažnim svjedočenjem dok taj isti postupak nije pravomoćno okončan. A kako stvari stoje, pitanje je kada će uopće biti okončan s obzirom na efikasnost hrvatskog pravosuđa i ranije bjegunce s dvostrukim državljanstvom koji koriste zamućene odnose pravosudne suradnje Hrvatske i BiH. Mamić se baškari na slobodi u susjednoj BiH kamo je pobjegao nekoliko dana prije proglašenja nepravomoćne presude.





Kakav god scenarij pred višim sudom bio, postavlja se ono inicijalno pitanje tko je zapravo pogriješio, osječko tužiteljstvo ili Općinski kazneni sud u Zagrebu. Je li doista Tužiteljstvo pogriješilo proceduralno i nehotice tako da se zasad u drugi plan stavlja sam sadržaj jednostavnog činjeničnog opisa Modrićevog laganja pred sudom, zasad nije jasno. Osim službene potvrde da je sud odbacio optužnicu, nema detaljnijeg i nedvosmislenog obrazloženja o preuranjenosti optužnog akta i neprihvatljivosti takvog čina Tužiteljstva.



Luku Modrića, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača »Real Madrida«, puno prije priznate titule najboljeg svjetskog nogometaša u 2018. godini teretilo se da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku lagao u procesu protiv Zdravka Mamića iskazujući da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transferne odštete u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produljivao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub. Tijekom istrage, kada je ispitan u USKOK-u, tvrdio je da su ti isti dodaci ugovorima antidatirani.


Ključna potvrda


Lovren koji je, podsjećamo, optužen 19. rujna, također je tijekom istražnog postupka istražiteljima priznao da je aneks naknadno potpisan. Njihovi iskazi u tom trenutku bili su ključna potvrda optužbi protiv bivšeg šefa Dinama. No, na glavnoj sudskoj raspravi na osječkom sudu oba igrača promijenila su priču i pokušala uvjeriti sudsko vijeće da su tijekom ispitivanja u USKOK-u bili krivo shvaćeni.


Vrijedi podsjetiti da Luka Modrić i njegova supruga imaju puno veću muku sa španjolskim pravosuđem pod optužbom za poreznu prevaru. Kako bi izbjegao suđenje, priznao je prevaru i pristao uplatiti 1,4 milijuna eura duga. No, španjolski sud tek mu treba prihvatiti nagodbu i odrediti ročište u Madridu.