Presedan u zakonodavnoj praksi

Nagovorio suprugu na samoubojstvo zbog osiguranja pa dobio 10 godina zatvora. Ovo je prva takva presuda

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Suprug se izjasnio nevinim, no dokazi su uvjerili suca na suprotan zaključak te je donesena presuda kako supruga ne bi okončala vlastiti život bez njegova savjetovanja.



Jedan je Australac dobio zatvorsku kaznu na deset godina zbog ohrabrivanja vlastite supruge da počini samoubojstvo, a presuda se smatra prvom u svijetu te vrste.


68-godišnji Graham Morant, optužen je za savjetovanje i pomoć supruzi Jennifer Moran da si oduzme život kako bi dobio pristup njenom životnom osiguranju u iznosu od milijun dolara, prenosi BBC.


Jennifer Morant patila je od kroničnih bolova, depresije i anksioznosti, no nije bila terminalno bolesna.




Njen se suprug izjasnio nevinim, no dokazi su uvjerili suca na suprotan zaključak te je donesena presuda kako supruga ne bi okončala vlastiti život bez njegova savjetovanja.


56-godišnjakinja je pronađena mrtva pored benzinskog generatora u njenom automobilu 30. studenog 2014. godine, a pored nje nalazila se poruka “Molim vas, nemojte me spašavati.”


Upravo ju je suprug odveo kupiti generator u dućan, a Morant, koji se inače izjašnjava kao pobožan kršćanin, obećao je svojoj ženi da će s novcem od osiguranja sagraditi religiozne zajednice, rekli su tužitelji.


– Iskoristili ste njenu ranjivost bolesne i depresivne žene, rekao je australski sudac Peter Davis.


Morant je dobio maksimalnu zatvorsku kaznu od deset godina za savjetovanje samoubojstva i šest godina za pomoć u izvršavanju samoubojstva. Kazne će se služiti istovremeno, prenosi BBC.