Bilo im je prvi put

Nabavljali drogu putem darkneta

Slavica Kleva

Foto MUP

Foto MUP

Dvoje osumnjičenih brani se da je droga bila za osobnu uporabu, no tužitelj tvrdi sasvim suprotno jer se radi o povelikim količinama ekstazija



RIJEKA Protiv nezaposlene 27-godišnje psihologinje A.A. i njezina prijatelja, cimera 24-godišnjaka iz Požege F.P.-a s kojim dijeli zajedničko stanovanje, Općinsko državno odvjetništvo je zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja.


Osumnjičena djevojka i mladić danas su prepraćeni k sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru koji im nije odredio istražni zatvor ali jest mjere opreza.


Riječ je o osobama koje do sada nisu imale niti prekršajne prijave, protiv njih se ne vodi niti jedan kazneni postupak, oboje se brane da je to bila količina za osobnu uporabu.




No, tužitelj tvrdi suprotno, riječ je o zapljeni količine droga koja ne spada u kategoriju »osobna uporaba«, pogotovu jer i sama osumnjičenica navodi da nije ovisnica niti registrirana ovisnica.


Do kraja istrage oboje se imaju javljati načelniku policijske postaje jednom tjedno. Zamjenik Općinske državne odvjetnice doznajemo, uložit će žalbu na tako doneseno rješenje.


Postoji osnovana sumnja da je 27-godišnjakinja tijekom rujna 2018. godine, radi daljnje prodaje opijata, preko skrivene internetske stranice darknet, putem instaliranog programa naručila isporuku droge amfetamin u količini od oko 107 grama, koja joj je i isporučena. Ne njoj direktno na adresi stanovanja, već na adresu bliskog joj rođaka. Kad je policija djevojku uhvatila s pošiljkom, nalogom suca istrage izvršena je i pretraga stana koji zajedno koriste osumnjičenici.


Pretragom stana se osnovano posumnjalo da su oba okrivljenika zajedno i dogovorno u stanu u kojem borave, upravo radi daljnje prodaje držali oko 367 komada i oko 119 grama droge MDMA tzv. ekstazija, 43 doze droge LSD, oko 19 grama marihuane, te manje količine Psilocibina i Amfetamina koju su prethodno nabavili preko interneta. Pretragom doma kod okrivljenika je pronađena i vaga za precizno mjerenje ali i nekoliko tisuća kuna.


Akcija otkrivanja i uhićenja provedena je u suradnji policijskih službenika Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske, inspektorima Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a ali i Uredom časnika za vezu njemačke carine i carinske policije pri Veleposlanstvu SR Njemačke u Zagrebu.


Za ova kaznena djela policija je u samom početku sumnjičila troje, no, djevojka i mladić su u konačnici uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje više kaznih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama predani pritvorskom nadzorniku. Danas su i pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.