Istraga protiv 27 osoba

Na meti Uskoka skupina koja je na uvozu automobila utajila više milijuna kuna poreza

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Istragom je obuhvaćen i karlovački policajac raspoređen na mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove koji je na traženje osumnjičenika od ožujka iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao hrvatske osobne isprave pogodne za izradu nevjerodostojnih isprava



ZAGREB Uskok je pokrenuo istragu protiv 27 osoba, među kojima je jedan karlovački policajac te sedam tvrtki, tereteći ih da su u posljednje tri godine neosnovanim umanjenjem porezne obveze za prodana osobna vozila oštetili državni proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.


Prema Uskokovim sumnjama zločinačko udruženje su od 1. siječnja 2017. do 21. studenoga u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mjestima u Hrvatskoj organizirala dvojica voditelja poslovanja više trgovačkih društava koji su okupili druge odgovorne osobe i voditelje tvrtki.


Tereti ih se da su nakon nabavke vozila od dobavljača, tvrtki obveznika PDV-a, iz Njemačke i drugih članica EU namijenjenih prodaji u Hrvatskoj, kao fiktivne stjecatelje i dobavljače osobnih vozila iskoristili više tvrtki, lažno prikazujući da su ta vozila prodana tvrtkama koja su ih prodavala krajnjim kupcima na domaćem tržištu.




Potom su protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost, u prijavama PDV-a neosnovano umanjivali porezne obveze neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, kao i neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje tih vozila iz drugih država članica EU.


Tvrtke su time, sumnja Uskok, neosnovano umanjile obvezu PDV-a prema državnom proračunu, odnosno nisu prijavile ni platile PDV. Prva dvojica osumnjičenika su potom, posredstvom četvorice okrivljenika s računa više tvrtki podigli najmanje 17,9 milijuna kuna koje su podijelili s ostalim okrivljenicima, oštetivši proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.


Istragom je obuhvaćen i karlovački policajac raspoređen na mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove koji je na traženje osumnjičenika od ožujka iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao hrvatske osobne isprave pogodne za izradu nevjerodostojnih isprava.


Policajaca također terete da je protivno proceduri obavljao poslove prijavništva i deponiranja vozačkih dozvola te omogućio pribavljanje neklasificiranih podataka iz Informacijskog sustava MUP-a drugim osobama bez valjane pravne osobe.


Sumnjiče ga i da je i neosnovano naplaćivao upravne pristojbe i zadržavao ih za sebe te je za novčanu nagradu pristao iz informacijskog sustava MUP-a pribavljati osobne podatke o identitetu pogodnom za izradu nevjerodostojnih osobnih isprava Republike Srbije.


Uskok, koji je istragu pokrenuo slijedom kaznene prijave sektora za financijske istrage Ministarstva financija te kaznenih prijava Policijskog nacionalnog Uskoka, osumnjičene tereti za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, pomaganje u tim nedjelima, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na te zlouporabe, pomaganja u krivotvorenju isprava te primanja i davanja mita.