Podignuta optužnica

NOVAC OD KAZNI SPREMAO U DŽEP Policajac se branio: ‘Morao sam. Bio sam blokiran, od plaće mi je ostajalo 69 lipa

Fiore Vežnaver

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Optuženi policajac kazne je pisao preko tvrdog podloška, ili bijelog papira, pa bi u ta dva primjerka, umjesto pravog prekršaja za koji je naplaćena kazna, upisao drugi prekršaj za koji je propisana manja novčana kazna



RIJEKA USKOK je podignuo optužnicu protiv 37-godišnjeg Antuna Marića iz Pule, tereteći ga da je kao prometni policajac, prilikom naplaćivanja novčanih kazni za prometne prekršaje, počinio veliku seriju makinacija i krivotvorenja. Tereti ga se da se osobno okoristio za ukupno oko osam tisuća kuna, mada bit ovog slučaja i nije u svoti novca kojeg se domogao. Optužnicu protiv Marića, sada već bivšeg pulskog prometnog policajca, podignuo je riječki Odsjek USKOK-a, koji ga tereti za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.


Antun Marić – rodom iz Nove Gradiške, za kojeg se navodi da ima završenu Policijsku akademiju i dvogodišnju srednju školu za automehaničare – optužen je da je ukupno 25 makinacija s naplatom kazni izveo u razdoblju od veljače 2016. do srpnja prošle godine na području Grada Pule i okolice, dok je na kontroli prometa radio kao službenik Postaje prometne policije Pula, i to kao vođa sektora za sigurnost cestovnog prometa. U optužnici USKOK-a objašnjava se da je zaustavljao osobna vozila zbog počinjenih prometnih prekršaja pa bi od vozača naplaćivao novčane kazne.


Dva primjerka


Radio je tako da bi primjerak potvrde o naplaćenoj kazni izdao stranci s doista počinjenim prekršajem i iznosom kazne koju je naplatio. No, po tvrdnjama optužbe, bit makinacija bila je u onome što je činio s ostala dva primjerka potvrde, »primjerku uz izvješće« i »ostaje u bloku«. Pisao je preko tvrdog podloška, ili bijelog papira, pa bi u ta dva primjerka, umjesto pravog prekršaja za koji je naplaćena kazna, upisao drugi prekršaj za koji je propisana manja novčana kazna. Ta dva primjerka potvrde bi poslije razdužio u postaji prometne policije te ujedno predao svotu novca naznačen u drugom i trećem primjerku. Razliku bi zadržao za sebe, a USKOK ga tereti da se na makinacijama s naplaćenim mandatnim kaznama okoristio za ukupno 8.050 kuna.




Po optužnici, Marić je najveću pojedinačnu osobnu zaradu ostvario u slučaju iz 10. srpnja 2016. godine, kada je za poslijepodneva u Puli zaustavio državljanina Slovenije zbog prekoračenja brzine. Od njega je naplatio novčanu kaznu od tisuću kuna te mu izdao obrazac potvrde o naplaćenoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja. Ali, istodobno je na drugom i trećem primjerku obrasca potvrde pisao preko bijelog papira pa je, u dijelu gdje se navodi pravna kvalifikacija prekršaja, poslije naveo da je Slovenac počinio prekršaj – nepropisnog zaustavljanja ili parkiranja. Za to je predviđena mnogo manja kazna, od 300 kuna, te još naveo da je na licu mjesta naplaćena kazna u iznosu od 150 kuna. Marić je dan kasnije razdužio potvrde te je tako u svoj džep stavio 850 kuna.


Bivši pulski prometni policajac je, po optužnici, 350 kuna zaradio, primjerice, 8. lipnja 2016. godine, oko podneva, kad je u Puli od jednog češkog državljanina naplatio 500 kuna, na ime prekoračenja brzine. Za to mu je izdao potvrdu, ali u ostala dva primjerka nije kao prekršaj naveo prekoračenje brzine, nego nepropisno zaustavljanje ili parkiranje, za što je predviđena kazna od 300 kuna, a plaćanjem na licu mjesta to iznosi 150 kuna. Prometni policajac si je tako priskrbio 350 kuna, tvrdi optužba.


Sve priznao


Marić, za kojeg se navodi da je sada nezaposlen, na prvom ispitivanju u USKOK-u priznao je u cijelosti inkriminacije. Branio se da ga je na malverzacije nagnala financijska situacija koja ga je »dovela do zida«. Objasnio je da je imao plaću od 5.000 ili 5.200 kuna, od čega je 2.000 kuna plaćao na ime najamnine za podstanarski stan, a bivšoj supruzi za alimentaciju 1.500 kuna.


Onda je, kazao je, kao grom iz vedra neba stigla presuda za očinstvo, u slučaju veze s djevojkom prije 18 godina. Kazao je da je najprije za jedno dijete plaćao 1.500, a za drugo 1.000 kuna, ali je bivša djevojka odlučila posve »sjesti« mu na plaću, blokirati ga, pa mu je tako na kraju ostalo za život – 69 lipa! Nakon svega, kako je objasnio, snalazio se na razne načine i radio dodatne poslove, primjerice, kao redar i kopao kanale.


Najgore je to što je doživio i moždani udar pa je pola godine bio na bolovanju. Istaknuo je da ga je, ipak, najviše sramota zbog onog što je napravio kao policajac, osramotio službu i kolege, da mu je jako žao zbog toga.


Puljanin je objasnio da ima 18 godina staža u policiji, od čega je posljednjih deset godina radio kao vođa sektora za sigurnost cestovnog prometa. Naveo je da se ne sjeća svakog inkriminiranog slučaja, ali da dozvoljava da je riječ o optuženoj svoti. Opisao je da bi zaustavio vozilo, priopćio vozaču što je počinio, želi li platiti odmah, te bi u tom slučaju ispisivao potvrdu…