Kreće pravosudna bitka

NIJE GA SE MOGLO SPRIJEČITI? Sigurnosne službe su još prošli tjedan znale da će Mamić pobjeći

Danko Radaljac

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Ako se gleda dosadašnja praksa, policija BiH pustit će Mamića na slobodu. No, on do pravomoćnosti, a možda i nakon nje, neće smjeti napustiti susjednu državu, jer bi na bilo kojem drugom graničnom prijelazu bio uhićen i izručen Hrvatskoj



Jedna od najiščekivanijih presuda hrvatskog pravosuđa donijela je zapravo očekivan rasplet – Zdravko Mamić osuđen je na kaznu dužu od pet godina zatvora te bi zbog toga pravomoćnost morao dočekati iza rešetaka.


No, kako je Mamić već dan prije otišao u Hercegovinu, a nema nakanu niti vraćati se, sada se moraju pokrenuti mehanizmi koji će u konačnici dovesti do Interpolove tjeralice protiv najmoćnijeg čovjeka domaćeg nogometa. Bitno je napomenuti da su pravosudne i sigurnosne službe već prošli tjedan imali sastanak oko mogućnosti da Mamić ne dočeka presudu u Hrvatskoj. Naime, takva se glasina u hrvatskoj metropoli pojavila još prije nekoliko dana. No, na sastanku je ustanovljeno kako ne postoji zakoniti način da se Mamića spriječi da prije presude ode izvan Hrvatske.


Županijski sud u Osijeku, iako je iz Mamićevih javnih nastupa jasno da se ne namjerava vraćati, ne može odmah izdati tjeralicu. Najprije formalno mora obavijestiti osuđenika da se mora javiti u pritvor. Nakon što to ne uspiju, ili uspiju, a on se ne odazove, tek tada moraju odrediti izdavanje tjeralice za njim. Tehnički posao izdavanja tjeralice obavit će MUP, koje će je proslijediti Interpolu.




Nakon toga to postaje službeno tzv. »crvena tjeralica« Interpola, odnosno nalog za uhićenje i izručenje. Policija BiH mora reagirati na tu tjeralicu te privesti Mamića. Sukladno tome da su i BiH političari kazali kako je Mamić od početka postupka protiv njega uspio ishoditi državljanstvo susjedne zemlje, morat će ga pustiti. Naime, niti BiH, kao i većina država ne izručuje svoje državljane. Tako da će, ako se gleda dosadašnja praksa, policija susjedne države jednostavno pustiti Mamića na slobodu. Ostaje tu činjenica da Mamić do pravomoćnosti, a možda i nakon nje, neće smjeti napustiti susjednu državu, jer bi na bilo kojem drugom graničnom prijelazu bio uhićen i izručen Hrvatskoj.


No, Hrvatska i BiH imaju sporazum o prepuštanju izvršenja kazne zatvora, tako da bi nakon pravomoćnosti presude Mamić svejedno mogao u zatvor, ali susjedne države, ako im RH prepusti izvršenje kazne. Tu se treba kazati kako je dosadašnja praksa pokazala da pravila nema, BiH pravosuđe ponekad zna jednostavno potvrditi hrvatsku kaznu, ali isto tako je i smanjiti ili čak i ukinuti ako zaključe da to nije kazneno djelo u BiH. Mamić se ne može nadati da bi ovo treće riješilo njegove probleme, jer i kad BiH poništi presudu Hrvatska zadržava pravo izvršenja kazne te međunarodna tjeralica i dalje vrijedi. Odnosno, ponovo bi mu život samo u Bosni i Hercegovini značio i slobodno kretanje i život.