Vrhovni sud odbio žalbu

NEPOPRAVLJIV “Prosvjedniku s dimnjaka” iz Rijeke zatvor za pljačku 92-godišnje starice. Nije mu prvi put

Fiore Vežnaver

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Romeo Dražović je pokušao opljačkati poslovnicu Auro Domusa, a onda je 92-godišnjoj starici ponudio pomoć u nošenju torbi, da bi je potom opljačkao. Idućeg dana je državljanki Velike Britanije ukrao torbicu s novčanikom. Na prevaru se domogao audija A4 te »posudio« bicikl



RIJEKA Presuda donesena na temelju nagodbe, sporazuma stranaka, ne može se pobijati zbog odluke o kazni. Naglašava se to u presudi Vrhovnog suda koji je kao neosnovanu odbio žalbu 39-godišnjeg Romea Dražovića iz Rijeke na presudu riječkog Županijskog suda iz rujna prošle godine kojom je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog pet kaznenih djela: razbojstva, pokušaja razbojstva, dviju prijevara i krađe. Potvrđen je tako i dio prvostupanjske presude kojom je petero okradenih dosuđen imovinsko-pravni zahtjev, što znači da im mora namiriti pričinjenu štetu, pod prijetnjom ovrhe, u ukupnom iznosu od oko 20 tisuća kuna.


Sutkinja riječkog Županijskog suda Jesenka Kovačić donijela je presudu 11. rujna prošle godine na temelju sporazuma stranaka, nagodbe oko kazne koju je Dražović postigao s tužiteljstvom. No, Dražović je kasnije, očito nezadovoljan kaznom od tri i pol godine zatvora, ustao žalbom, predlažući da Vrhovni sud za četiri od pet točaka optužnice ublaži kaznu i donese se nova, za njega povoljnija presuda. Suci Vrhovnog suda ocijenili su njegovu žalbu neosnovanom, ukazujući da je riječki sud presudu donio sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji reguliraju donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Riječki sud se u svojoj presudi poziva na potpisanu izjavu stranaka, dakle i optuženog Dražovića, koji se tada potvrdno očitovao o optužnici, a u obrazloženju se navodi i da su stranke suglasne sa sadržajem sporazuma. Dražović je tada potpisao da je suglasan s onim što se navodi u izjavi.


Prepadi istog dana


Dražović je u žalbi osporavao odluku o kazni, tvrdeći da je riječki sud za četiri kaznena djela trebao primijeniti odredbe o ublažavanju kazne, što nije bilo navedeno u izjavi koju je potpisao, a bila je temelj za presudu na temelju nagodbe. No, suci Vrhovnog suda su u svojoj odbijenici Dražoviću istaknuli da ZKP propisuje da se presuda na temelju sporazuma stranaka ne može pobijati zbog odluke o kazni.



Romeo Dražović skrenuo je na sebe pažnju javnosti početkom lipnja 2017. godine – četiri mjeseca prije no što je pritvoren zbog serije delikata – kada se popeo na visoki dimnjak uz zgradu riječkog Centra za socijalnu skrb u Laginjinoj ulici i, s bocom pića u ruci, prijetio da će se baciti ukoliko ga novinari ne saslušaju. Izazvalo je to intervenciju dežurnih službi, uz ostalo i vatrogasaca. – Da li činjenica da sam bio u zatvoru mora biti moj stalni životni pratitelj? Jednom kriminalac, cijeli život kriminalac? – zapitao je tada, uz ostalo, Romeo Dražović, vičući s vrha dimnjaka. Nakon što je iznio svoje viđenje problema oko smještaja te nemogućnosti rada i zaposlenja, spustio se s dimnjaka pa je odveden u psihijatrijsku kliniku.


Dražović, po zanimanju grafički dizajner, dobro poznat policiji i pravosuđu, osuđen je, među ostalim, zbog dvaju razbojničkih prepada što ih je izveo istog dana, 14. kolovoza 2017. godine, u manje od sat vremena, u središtu Rijeke. Najprije je oko 8.40 sati ušao u poslovnicu Auro Domusa u Krešimirovoj ulici u Rijeci i djelatnici rekao da želi kupiti eure. Kada mu je rekla koliko kuna mora platiti, Dražović joj je kazao: »Sada ćeš me slušati, ovo je pljačka!« Izvukao je nož, prišao iza pulta djelatnici prema kojoj je usmjerio hladno oružje, uz riječi: »Daj mi novac! Daj mi zlato!« Došlo je zatim do kraćeg naguravanja razbojnika i zaposlenice, tijekom kojeg je ona aktivirala alarm, pritisnula »panic tipku«. Razbojnik je na to, uz psovku, ubrzanim korakom otišao s mjesta događaja.


Riječanina je optužnica teretila i da je 50 minuta kasnije napao jednu staricu u Laginjinoj ulici u Rijeci. Rekonstrukcija događaja je pokazala da je Dražović najprije na ulici susreo 92-godišnju ženu i ponudio joj pomoć, da će joj on kući odnijeti torbu koju je nosila. Dopratio ju je do stana pa zatražio čašu vode. Popivši vodu, napasnik je gurnuo staricu na pod i otrgnuo joj pritom s vrata zlatni lančić. Razbojniku, sudeći po optužbi, to nije bilo dosta, već joj je i iz novčanika, koji je pronašao u pretincu njene torbe, uzeo 1.630 kuna.


Sljedećeg dana nova žrtva bila mu je također žena. Oko 9.30 sati na botelu »Marina«, vezanom na riječkoj Rivi, ukrao je državljanki Velike Britanije torbicu s novčanikom (u kojem je bilo 400 kuna), ženskim zlatnim satom, bankovnim karticama i vozačkom dozvolom, sve ukupno vrijedno oko 1.500 kuna. Iskoristio je okolnost da Britanka nije bila u zajedničkoj spavaonici u kojoj joj je ostala torba.


Probna vožnja


Romeo Dražović oglašen je krivim i za dvije prevare, vezane za vozila. Posebno je zanimljiv slučaj što se zbio 20. srpnja 2017. godine, u poslijepodnevnim satima, nakon što je Dražović telefonom razgovarao sa žiteljem Krasice koji je na Njuškalu objavio da prodaje automobil audi A4, vrijedan 50 tisuća kuna. Dražović se predstavio kao kupac, dao i svoje osobne podatke te zamolio može li dobiti auto na probnu vožnju. To se pokazalo kao loša odluka za vlasnika auta jer se Dražović limuzinom odvezao do Vrbovskog i tamo – prodao auto za 700 eura. Kupcu auta, žitelju Moravica, prije obavljenog posla je ustvrdio da je on vlasnik auta, ali da »papiri« nisu na njegovo ime jer je još u tijeku ostavinska rasprava nakon smrti njegovog oca.



Dražoviću, koji je sve do nedavno uglavnom živio u Zadarskoj županiji, ovo je 11. pravomoćna presuda. Sudilo mu se na općinskim i županijskim sudovima u Rijeci i Zadru te paškom Općinskom sudu. Osuđivan je zbog slučaja krivotvorenja novca, delikata vezanih za drogu i teških krađa. Najveća izrečena kazna bila mu je ona od godinu i pol dana bezuvjetnog zatvora.



Riječanin je sjeo na optuženičku klupu i zbog toga što je drugo vozilo »posudio« u Crikvenici petnaestak dana kasnije. Na štandu za iznajmljivanje bicikala u Ulici Petak uzeo je navečer u najam bicikl vrijedan 4.000 kuna. Dan kasnije vratio je taj bicikl i uzeo drugi te produžio najam za još jedan dan, uvjeravajući vlasnika da će tada vratiti bicikl i platiti najam. Vlasnik bicikla svoje vozilo više nikada nije vidio.Dražović je u istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, tvrdio da se inkriminiranih događaja – ne sjeća.