Makinacije s liječničkim uvjerenjima

Mućke u autoškoli: Privedeni riječki liječnik i gospićki instruktor vožnje

Šarlota Brnčić

Instruktor autoškole sumnjiči se da je od više zainteresiranih kandidata za polaganje vozačkih ispita uzimao 400 do 600 kuna, radi ishodovanja lažnih uvjerenja



GOSPIĆ/RIJEKA – Instruktor ličke autoškole, Gospićanin, i liječnik ordinacije Medicine rada iz Rijeke kazneno su prijavljeni zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i krivotvorenja službene isprave. Iako nam iz službenih izvora nije priopćen identitet osumnjičenika, neslužbeno saznajemo da je osumnjičeni riječki liječnik dr. med. Darko Jakovac s ordinacijom Medicine rada u Ulici Ive Marinkovića u Rijeci, a okrivljeni iz gospićke autoškole Mladen Brkljačić.    


Višemjesečna istraga


Krim-obrada nad dvojicom potrajala je mjesecima, a jučer, nakon što je ona dovršena, privedeni su u policiju, a kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu. S obzirom da je u pitanju liječnik iz Rijeke, djelatnici PU ličko-senjske na slučaju su usko surađivali s kolegama iz PU primorsko-goranske.


Instruktor autoškole sumnjiči se da je od više zainteresiranih kandidata za polaganje vozačkih ispita s područja Gospića uzimao 400 do 600 kuna, radi ishodovanja uvjerenja o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima na motorni pogon. Kandidati zato nisu morali obaviti liječnički pregled, a instruktor je zatim od liječnika medicine rada u Rijeci ishodovao potrebna liječnička uvjerenja.     

Uredna evidencija


Naravno, radilo se o lažnim uvjerenjima, a za tu uslugu je osumnjičeni liječnik primio za sada neutvrđeni iznos novca. Temeljem dobivenih uvjerenja, kandidati su upisivani u autoškolu. Po dosadašnjim sumnjama Brkljačić je tako izdana liječnička uvjerenja uredno evidentirao u matičnoj knjizi i u knjižici kandidata za vozača, ovjerivši ih svojim potpisom i pečatom.




Prijevara je na koncu ipak otkrivena, a sudeći po vremenu koje je policija uložila u ovu obradu, više mjeseci pomno je praćen taj već dobro uhodani posao. Na državnom je odvjetništvu odluka o daljnjem postupanju prema osumnjičenom dvojcu, a zasigurno će biti zanimljiv podatak, kada se do kraja rasvijetli, koliko je kandidata na ovaj način uspjelo doći do vozačke dozvole.



Dr. Darko Jakovac nije nepoznato ime u riječkim liječničkim krugovima. Prije otvaranja privatne liječničke prakse, godinama je bio zaposlen u Domu zdravlja, gdje je bio zamjenik ravnatelja, a jedno vrijeme i čelni čovjek te ustanove. Aktivan je bio i u  Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka, gdje je bio predsjednik Komisije za zdravstveni odgoj. Autor je knjige »Primarna zdravstvena zaštita u Domovinskom ratu«. Zanimljivo, njegovo ime nalazi se i na popisu sudskih vještaka za područje medicine rada.



Slučaj otvara  niz  pitanja, primjerice, bi li kandidati zaista »prošli« na liječničkom pregledu, dobili uvjerenje i da nisu platili 400-600 kuna i tako »preskočili« pregled. Zasad možemo samo spekulirati, no nije isključeno da će se na kraju pokazati da su uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za vožnju dobili i neki koji ne zadovoljavaju kriterije.


Klonit ćemo se preuranjenih zaključaka, no upućeni u slučaj navode da postoji mogućnost da je »na cestu« tako došao i vozač potencijalno opasan, koji to legalno nikada ne bi mogao biti. U daljnjoj istrazi lako je moguće da će se provjeriti je li netko od spornih vozača  uzrokovao prometnu nesreću, pogotovo ako uzrok nije tehničke prirode.