Zastrašujući slučaj

Monstruozni Riječanin, ubojica i silovatelj: ‘Još nisi vidjela zvijer’, prijetio je, a onda je uslijedilo silovanje

Slavica Kleva

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Optuženi Đantar je od veljače do kraja travnja 2018. godine nesretnu ženu svakodnevno pratio u kretanju, uhodio ju, dolazio ispred kuće, tražio da s njim bude u intimnoj vezi što je odbijala, čime je kod žrtve izazvao snažnu uznemirenost, tvrdi tužitelj.



RIJEKA – Nakon što je protiv Zvonka Đantara (56) iz Rijeke optužnica Županijskog državnog odvjetništva kojom se tereti za kazneno djelo silovanja, kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela nametljivog ponašanja, postala prtavomoćnom, jučer se na pripremnom ročištu, za javnost zatvorenih vratiju sudnice sutkinje Županijskog suda Jesenke Kovačić, raspravljalo o dokazima koji će biti izvedeni tijekom sudskog postupka.


Za sada je poznata samo činjenica da će se Đantaru suditi početkom travnja ove godine. Đantar se u istražnom zatvoru nalazi od travnja prošle godine kada je i uhićen, a u međuvremenu je okončana istraga i podignuta optužnica. Ovaj čovjek pravosuđu je već poznat – kao ubojica. 


Po zaprimanju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske Županijsko državno odvjetništvo je utvrdilo da je Đantar u veljači 2018. godine izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem nad 32-godišnjom ženom na način da je slomio njen otpor prijetnjom ubojstvom. Od veljače pa do kraja travnja 2018. godine u više navrata joj je prijetio silovanjem, premlaćivanjem i ubojstvom nje i članova obitelji, zbog čega je oštećenica dulje vrijeme trpjela jaki strah.




Optuženi Đantar je od veljače do kraja travnja 2018. godine nesretnu ženu svakodnevno pratio u kretanju, uhodio ju, dolazio ispred kuće, tražio da s njim bude u intimnoj vezi što je odbijala, čime je kod žrtve izazvao snažnu uznemirenost, tvrdi tužitelj.



Očito je da na okrivljenika ranija osuđivanost na dugotrajnu kaznu zatvora nije utjecala da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom. Utvrđenu opasnost ponavljanja zločina dodatno pojačava i način počinjenja na teret stavljenih mu kaznenih djela koji karakterizira upornost, bezobzirnost i viši stupanj kriminalne volje u protupravnom postupanju naspram oštećenice, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda zašto Đantar ostaje i dalje u istražnom zatvoru.



Prijetio joj je da će je ubiti ukoliko ne pristane na intimnu vezu, o sebi je pričao kao osobi koja je već ubila jednu obitelj, uvjeravao ju je »da ne zna što je prava opasnost, da još nije vidjela zvijer, prijetio da će je razbiti, ubiti, da će završiti na hitnoj, da će ubiti njezinu obitelj pritom joj govoreći da ima i oružje«.


Ustrajno je Đantar tražio da nesretna žena bude s njim u intimnoj vezi, pa unatoč njezinom odbijanju slao joj poruke na mobitel, inzistirao na izlascima, svakodnevno ju je sačekivao na mjesta gdje se kretala, zaustavljao je na ulici. Kad je pokušavala pobjeći zapriječio bi joj put vozilom, govorio joj da će je izluditi, tražio da krade po trgovinama za njega, da radi kao prostitutka za njega.


Tortura, psihičko i fizičko iscrpljivanje trajalo je nekoliko mjeseci, sve dok žrtva nije skupila hrabrost i zatražila pomoć policije prijavivši težak slučaj silovanja, učestalih prijetnji i konstantnog uhođenja.