Uhvaćen kod Senja

Moldavac u kamion ugurao čak 113 nesretnih migranata: “Vasilj mi je dao 1200 dolara”

Vladimir Mrvoš

Ilustracija / Photo Sanjin Strukić Pixsell

Ilustracija / Photo Sanjin Strukić Pixsell

Objasnio je da ga je za ovaj posao vožnje angažirao izvjesni »Vasilj« i to da za iznos od 1200 američkih dolara preveze  Indijce i Pakistance  od Ličkog Lešća  do Oprtlja



RIJEKA Dok se na cestovnoj  granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom između policije i migranata vode pregovori i strateško pozicioniranje za mogući »proboj«, šumskim puteljcima prolaze stotine migranata.  I kad pređu na »sigurno« u Hrvatsku dočekuju ih razna prijevozna sredstva i vozači svih nacija koji ih pokušavaju prebaciti do granice sa Slovenijom.


Tako je u četvrtak postavljen novi neslavni rekord, kada je u pitanju koliko migranata može stati u jedan kamion sandučar. U mercedesu  bugarskih registarskih oznaka koga je vozio Dimitri Calion iz Moldavije, stalo je čak 113  državljana Indije i Pakistana. Slike s cesta Indije i Pakistana tako su postale  stvarnost i u Hrvatskoj.


Dimitri Calion, inače vozač po zanimanju sa završenom srednjom školom, uz pomoć tumača za ruski jezik, objasnio je da ga je za ovaj posao vožnje angažirao izvjesni »Vasilj« i to da za iznos od 1200 američkih dolara preveze  Indijce i Pakistance  od Ličkog Lešća  do Oprtlja, gdje bi se oni ilegalno šumskim putem prebacili u Sloveniju.




Ovaj put dug 183 kilometra,  neslavno je završio ubrzo, tek za pedesetak kilometara u Senju, nešto malo iza ponoći,  kada ih je zaustavila policija. Teško je pomisliti kako su se putnici iz Indije i Pakistana osjećali vozeći se u tovarnom prostoru kamiona spuštajući se od Žute Lokve prema Senju, ali san da nakon puta dugog više od 7000 kilometara dođu do schengenske granice, brzo im se rasprsnuo u gradu pod Nehajem.


Dimitri Calion, slijedećih mjesec dana provesti će u istražnom zatvoru, koji mu je jučer  odredila sutkinja istrage Županijskog suda Ksenija Zorc, a moći će izaći i ranije ako plati jamčevinu od 60.000 kuna i tome se ne usprotivi Državno odvjetništvo.