Afera Uljanik

Mogu li utjecati na svjedoke? Sudac danas odlučuje izlazi li pritvorena Uljanikova šestorka na slobodu

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Što će sudac istrage danas odlučiti, neizvjesno je, a kako u četvrtak ističe rok od 30 dana koliko su osumnjičenici već u pritvoru, moguće je i da se u tom roku održi sjednica za produljenje istražnog zatvora



»Nakon što je ukinuto rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv okrivljenika Marinka Brgića (65), predsjednika TD Uljanik brodogradilišta i člana NO-a »3. maja«, Dragutina Pavletića (59), direktora Uljanik plovidbe i povezanih društava grupe Uljanik plovidbe, Veljka Grpca (64), člana NO-a Uljanika i predsjednika NO-a »3. maja«, Giannija Rossande (51), direktora Uljanik financija, predsjednika Uprave Uljanika, Silvana Kranjca (66) člana Uprave Uljanik brodogradilišta i Maksimilijana Percana (46) predsjednika Uprave »3. maja« u predmetu »Uljanik«, sudac istrage Županijskog suda je za danas odredio ročište na kojem će se ponovo odlučivati o prijedlogu županijskog državnog odvjetnika za određivanjem istražnog zatvora.


»Ranija odluka o istražnom zatvoru je ukinuta zbog nedostatnog obrazloženja u odnosu na postojanje zakonskih uvjeta za određivanje istražnog zatvora«, kazao je sudac Županijskog suda Zoran Sršen. Riječ je o žalbama odvjetnika osumnjičenika koji su tražili da se točka po kojoj je šestero od 14 osumnjičenika zadržano u istražnom zatvoru, opasnost utjecaja na svjedoke konkretizira, točnije, tko bi na koga mogao utjecati tijekom istražnog postupka, s obzirom da bi trebalo ispitati više od 40 svjedoka.


Što će sudac istrage danas odlučiti, neizvjesno je, a kako u četvrtak ističe rok od 30 dana koliko su osumnjičenici već u pritvoru, moguće je i da se u tom roku održi sjednica za produljenje istražnog zatvora.




Okolnost da je većina navedenih okrivljenika, za koje je i predložen istražni zatvor, dan ili netom prije određivanja istražnog zatvora dala ostavke na navedene funkcije, tužitelj ustraje na istražnom zatvoru zbog utjecaja na svjedoke, pogotovu zbog činjenice da su svi oni vlasnici ukupno oko dvadesetak posto od ukupnog broja dionica od petnaestookrivljenog, Trgovačkog društva Uljanik plovidbe d.d.


Podsjetimo, protiv spomenutih i još osmero osumnjičenika otvorena je istraga zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a u odnosu na jednog okrivljenika i zbog kaznenog djela subvencijske prijevare.


Protiv pravne osobe TD Uljanik plovidbe, rješenje je donijeto zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijske prijevare.