Kupci policijskih informacija na slobodi

Mlinarova crna knjižica: “Tu destruktivnu sutkinju treba smijeniti”

Ana Raić Knežević

Korumpirani policajci imali su inventivne načine dostavljanja povjerljivih informacija svojim »klijentima«, pa je tako jedna od obavještajno-policijskih analiza dostavljena na usb-sticku



ZAGREB » Iako je poduzetnik Igor Mlinar pušten iz istražnog zatvora istražitelji će nastaviti analizirati sadžaj njegove »crne knjižice« što mu je oduzeta zajedno s povjerljivim policijskim dokumentima u akciji u kojoj je uhićen zajedno s Vladom Rajićem i Rudolfom Krpinom. Osim vlastitih poslovnih ideja u njoj je Mlinar zapisao kako jednu sutkinju zbog njezine destruktivnosti »treba smijeniti«. Na koji bi to način realizirao možda će morati objasniti u nastavku postupka. Poznato je naime da je Mlinar imao dobre veze u domaćem pravosuđu, a s nekoliko sudaca bio je u izuzetno bliskim odnosima. Tako je, među ostalim, prijateljevao s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Ivanom Turudićem kojem je bio i gost na rođendanskom slavlju.


Mlinar je na slobodu pušten par dana nakon što su iz remetinečkog pritvora izašli i Rajić i Krpina. Iza rešetaka su se nalazili kako tijekom istrage ne bi utjecali na svjedoke, te evenutualno pokušali sakriti dokumentaciju što su ju nabavili od korumpiranih policajaca koji su također uhićeni.


 Riječ je o slučaju što se počeo rasplitati nakon hapšenja policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića koji su »uletili« u tajno prisluškivane razgovore korumpiranih profesora s Medicinskog falteta. Počelo se tada rasplitati klupko nezakonite trgovine povjerljivim policijskim dokumentima i informacijama što su ih od policijskih istražitelja nabavljali Mlinar, Krpina i Rajić. Postoje naznake tko je od njih dalje kupovao te dokumente, no sve te osobe za sada su samo svjedoci u istrazi što je u međuvremenu proširena na još neoliko visokopozicioniranih policijskih službenika.




Istražitelji su jednostavno, anlizirajući tko je sve bio u doticaju sa spornim dokumentima došli do »krtica« koje su ih dostavljale kontroverznim poduzetnicima. Za sada međutim, nema konkretnih iznosa mita za koje su policajci prodavali povjerljive informacije, a neki od dokumenata, doznajemo, bili su prilično stari i teško da bi više imali svoje punu vrijednost kao u vrijeme kada su sastavljani. Korumpirani policajci imali su inventivne načine dostavljanja povjerljivih informacija svojim »klijentima«, pa je tako jedna od obavještajno-policijskih analiza dostavljena na usb-sticku.