Potvrđena optužnica

Mladiću s Trsata koji je nožem nasrnuo na usnulu sestru sudit će se po Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Šarlota Brnčić

Mladića s nožem zaustavili su ostali ukućani, ali je uspio sestru teško ozlijediti / snimio S. DRECHSLER

Mladića s nožem zaustavili su ostali ukućani, ali je uspio sestru teško ozlijediti / snimio S. DRECHSLER

Potpuno neubrojiv nožem nasrnuo na usnulu sestru K. L. je u sudnicu doveden iz istražnog zatvora, a na sudskom hodniku dočekali su ga roditelji i sestra. Kratak susret prije ročišta bio je pun emocija



Potvrđena je na kaznenom optužnom vijeću Županijskog suda u Rijeci optužnica koju je riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv 21-godišnjeg K. L. iz Rijeke zbog pokušaja ubojstva sestre. Optužnicom se mladića tereti da je sestri, u nakani da je usmrti, a dok je bio u stanju psihotičnog poremećaja uslijed kojeg nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima, i to dok je njegova sestra spavala, kuhinjskim nožem zadao više ubodnih rana po glavi i tijelu. U daljnjoj nakani spriječili su ga ostali ukućani, a sestra je u napadu zadobila više ozljeda koje su u skupnom djelovanju teške ozljede.


Na ročište je doveden iz istražnog zatvora u kojem se nalazi od sredine svibnja, a na sudskom hodniku dočekali su ga roditelji i sestra. Roditeljima je dopušteno da prije početka ročišta provedu nekoliko minuta s njime, a što su oni vrlo emotivno primili te izašli iz prostorije očiju punih suza. Tada mlađi punoljetnik je nakon samog napada bio proveo više od mjesec dana liječenja na Odjelu psihijatrije KBC-a Rijeka, a zbog zdravstvenog stanja nije mogao biti odmah saslušan. Tek kada je ocijenjeno da njegovo stanje dopušta da može biti ispitan, doveden je u Županijsko državno odvjetništvo, ali je i tada na saslušanju morala biti prisutna vještakinja psihijatrijske struke. Vještakinja je bila prisutna i tijekom ročišta kod suca istrage na kojem mu je određen istražni zatvor, no odlučeno je kako neće biti smješten u riječki zatvor već u bolnicu za osobe lišene slobode s obzirom na mišljenje psihijatra.


Ova obiteljska tragedija dogodila se u jutarnjim satima, a prema našim neslužbenim izvorima, u obiteljskoj kući na području Trsata. Sestri je nanio višestruke, uglavnom rezne rane. Nakon napada djevojci je pružena liječnička pomoć, dok je za njezina brata napadača ocijenjeno kako mu je nužna hospitalizacija. Djevojka se od nanesenih ozljeda oporavila te je unatoč napadu odlučila biti uz brata koji je bio pod liječničkom paskom. S obzirom na to da je mladić bio neubrojiv, sudit će mu se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, a što znači da će mu biti određena mjera obveznog liječenja u odgovarajućoj ustanovi umjesto zatvorske kazne.