Potraga i dalje traje

Misteriozan nestanak Riječanke: ‘Rekla nas je pričekati kod auta, kad smo došli više je nije bilo’

Marinko Krmpotić

Auto su parkirali uz makadamsku cestu koja od Kupjaka vodi prema selu Rogi i krenuli u potragi za gljivama. Nakon prve ture našli su se kod auta, pri čemu su njeni prijatelji odlučili još jednom ući u šumu, a ona je rekla kako će ih pričekati kraj auta, priča Žaja



DELNICE Pomalo misteriozan nestanak 72-ogodišnje Riječanke Marije Vlahov proteklih dana na području sela Rogi istražuju ekipe HGSS-a Rijeka, Delnice, Zagreb, Ogulin i Karlovac, delnička policija, vatrogasci, kao i mještani toga kraja, ali ženi nestaloj u subotu oko 13 sati tijekom branja gljiva za sada nema traga. Njen unuk Petar Žaja rekao nam je da su u subotu u branje gljiva došli njegova nona i njeni prijatelji, bračni par s kojima zna ići brati gljive.


– Auto su parkirali uz makadamsku cestu koja od Kupjaka vodi prema selu Rogi i krenuli u potragi za gljivama. Nakon prve ture našli su se kod auta, pri čemu su njeni prijatelji odlučili još jednom ući u šumu, a ona je rekla kako će ih pričekati kraj auta, priča Žaja.


– Nažalost, kad su se  četrdesetak minuta kasnije vratili, nje nije bilo kraj auta. Krenuli su je tražiti, a budući da je nisu uspjeli pronaći, odlučili su pozvati Gorsku službu spašavanja. Budući da prva potraga nije dala rezultate, obaviješteni su i pripadnici drugih GSS-a, policija i vatrogasci koji su je uz mještane tražili i u nedjelju te jučer, ali za sada nikakvih rezultata nema pa nas je sve više strah, a zbog cijele situacije čak sumnjamo i na kakvu otmicu jer je nelogično da je netragom nestala. U blizini auta  je teren obiđen i pročešljan, ali ništa nije uočeno. S druge strane u četrdesetak minuta koliko je ostala sama, nije moguće da se mogla tako  udaljiti.




Bila je u dobrom psihofizičkom stanju i često je boravila u šumi i ne bi se tek tako izgubila. Prije više od godinu dana ugrađen joj je peacemaker, malo su je boljeli zglobovi, ali ništa nije bilo toliko ozbiljno ili opasno da ne bi krenula u branje gljiva – rekao nam je Petar Žaja.


Ono što spasiteljima ne ide na ruku, kao i svim ostalim tragačima, je na pojedinim lokacijama zaista težak i strm teren te vrlo bujno raslinje, zbog čega su u potragu uključeni i potražni psi. Selo Rogi smješteno je na području između Kupjaka i sela Radočaj u kojem je svojedobno bio dom za starije osobe. Na pojedinim dijelovima riječ je o vrlo strmom terenu koji se obrušava prema Kupskoj dolini i koji je zahtjevan i za iskusne planinare i članove GSS-a, a kamoli za stariju ženu.


Marija Vlahov ima plavu kosu i smeđe oči, a u trenutku nestanka imala je naočale krem boje i bila odjevena u bijelo-krem majicu na patent te je imala tamnozelenu majicu ispod, a u ruci je imala i platnenu vrećicu. Ukoliko je bilo tko uoči, neka se javi Policijskoj postaji Delnice, HGSS-u ili vatrogascima.