Odluka suda

Milan Bandić nepravomoćno oslobođen optužbe u aferi Štandovi

Vanja Vesić

Ovo je prva i nepravomoćna presuda u procesima koji su pokrenuti protiv Bandića i njegove gradske administracije



ZAGREB Danas iza 14 sati objavljena je nepravomoćna presuda Milanu Bandiću i suradnicima u aferi Štandovi. Bandić je nepravomoćno oslobođen optužbe. Optužbi su oslobođeni i Ivica Lovrić i Zdenka Palac. Pojednostavljeno, Sud je presudio da je Bandić po gradskom Statutu imao pravo potpisivati pokroviteljstva, pa tako i u ovom slučaju.


Odluku je objavio sudac Zdravko Majerović nakon samo mjesec i pol dana suđenja. Svi okrivljeni poricali su nedjela a USKOK je prije nešto više od mjesec dana izmijenio optužnicu i Bandiću uz zlouporabu položaja i ovlasti dodao i optužbu za kazneno djelo trgovanja utjecajem u odnosu na Palac.


Inače, ovo je prva i nepravomoćna presuda u procesima koji su pokrenuti protiv Bandića i njegove gradske administracije. Podsjećamo, optuženog zagrebačkog gradonačelnika i desetoricu gradskih dužnosnika, direktora gradskih i privatnih poduzeća tereti se u slučaju “Agram” za malverzacije na štetu Proračuna Grada Zagreba u iznosu koji premašuje 25 milijuna kuna. Suđenje je tek započelo i s obzirom na kompleksnost optužbi teško je predvidjeti kada bi moglo završiti.


Suđenje od početka rujna




Suđenje Bandiću i suradnicima u slučaju “Štandovi” pokrenuto je početkom rujna preslušavanjem tajno snimljene komunikacije optuženika u okviru USKOK-ove istrage, telefonskih razgovora “začinjenim” Bandićevim psovkama i arogantnim ispadima uglavnom na račun nesuđene partnerice Željke Markić.


Tema žučljivih razgovora bili su tiskanje plakata koji su trebali pozivati stanovništvo da se pojave na štandovima i potpišu inicijativu za raspisivanje referenduma o preferencijalnom glasovanju na izborima. Markić je Lovriću prigovarala zbog idejnog grafičkog rješenja plakata. U pitanju su bili trivijalni detalji poput veličine slova “Grad Zagreb” i grba grada. Markić je uporno pokušavala doći do Bandića kako bi s njim porazgovarala o grafičkom dizajnu:


– Ona se htjela čuti s vama, kaže da to sve nezgrapno izgleda. Nismo dali još ništa tiskati. Htjela je prokomentirati s vama – poručio je Lovrić u telefonskom razgovoru s Bandićem.


Bandić ispalio na živce


Bandić je ispalio na živce: 


– Ne treba ništa prokomentirati! Ja sam tebi rekao. Neka radi sama i nek puši k… Jesam ti rekao kako to može ići? Skini mi je s k…. – prostački je odsjekao Bandić svom pročelniku.


Markić je popustila kad joj je Lovrić prenio tvrdi šefov stav, ali je ubrzo opet pronašla neke nove zamjerke. Lovrić joj je poručio da Bandić neće odustati od definiranog izgleda plakata a ona se na kraju s tim pomirila. Lovrić je opet nazvao Bandića i rekao mu kako je konačno pristala. Bandić mu “slikovito” odgovara da “nekome treba j…. majku”: 


– Ona bi preko mojih leđa kokošarila a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Ili će biti partner ili neće. Dobit će ka.., reci da nikad nije imala partnera poput Bandića. Bandić ništa ne treba nego oni trebaju Bandića. Boljeg partnera od Bandića neće imati!


-Da, da, oni vas trebaju – vjerno mu je povlađivao Lovrić i netom poslije nazvao Markić poručivši joj kako je gradonačelnik lijepo pozdravlja. 


Psovke i pozdravi


Uz psovke i pozdrave, među snimkama za Tužiteljstvo svakako je bila zanimljiva i ova: 


– Ivice, oko letaka ako bude priča, reci da je to tiskano sponzorstvo. To je deklarativna podrška ako netko pita, a neće. Reci da su donacije, a onda ćemo mi to riješiti s ljudima – uvjeravao je šef Lovrića. Na njegovo pitanje koliko je Palac štandova dala, Lovrić je kazao da je posrijedi između 200, 250 komada, brojka koja je puno veća od spornih 50 štandova spomenutih u optužnici: 


– To kontroliraj i drži u ladici – naredio mu je Bandić. Među “biserima” je i komunikacija Zdenke Palac s Lovrićem, u vremenu kad su već stvari naizgled počele odlaziti k vragu:


– USKOK mi je bio zbog Markić. Recite mu to. A trebala bih ga vidjet nasamo pet minuta. Ništa preko telefona – pojadala se Palac nadajući se susretu s Bandićem.


Šeretski Lovrić


Lovrić je svojoj tajnici šeretskim tonom poručio kako su Tržnice izgleda posjetili “drugovi”, aludirajući, dakako, na policiju. Inače, na ročištu 5. listopada svjedočila je Sandra Švaljek koja je privremeno mijenjala na dužnosti zagrebačkog gradonačelnika iza rešetaka zbog otvorenog slučaja “Agram”. Kazala je kako se Bandić protivio uskrati plaćanja u korist udruge Željke Markić: 


– Gradonačelnik me pitao zašto ne plaćam te račune, a ja sam rekla da nije donesena takva odluka i da ju on nije ni donio. S obzirom da sam preuzela dužnost konzultirala sam se sa Slavkom Kojićem, tadašnjim pročelnikom za financije koji je rekao da podmirivanje troškova ne bi bilo zakonito jer nema prethodne odluke. Bilo bi suprotno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izbornoj promidžbi. Ja sam to prenijela gradonačelniku, ali on se s tim nije složio- ispričala je tada pred sudom Švaljek.