Financijske malverzacije

Marijan Filipović pod istragom za deset milijuna kuna “teške” makinacije u Hotelima Njivice

Fiore Vežnaver

Marijan Filipović zaključivao je kredite na štetu Hotela Njivice / arhiva NL

Marijan Filipović zaključivao je kredite na štetu Hotela Njivice / arhiva NL

Marijana Filipovića, bivšeg većinskog vlasnika, i predsjednika Uprave Zvonimira Tudorovića, tereti se da su upleteni u financijske makinacije »teške« oko deset milijuna kuna, za koliko je i oštećena tvrtka



Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv poznatog goranskog gospodarstvenika, 82-godišnjeg Marijana Filipovića, bivšeg većinskog vlasnika Hotela Njivice, i predsjednika Uprave te tvrtke, 36-godišnjeg Zvonimira Tudorovića, tereteći ih da su upleteni u financijske makinacije »teške« oko deset milijuna kuna, za koliko je i oštećena njivička tvrtka. Sumnjiče se za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanje na to kazneno djelo.


Sudeći po inkriminacijama koje navodi tužiteljstvo, krčka tvrtka uvučena je u međusobne financijske, odnosno nasljedbene procese članova obitelji posrnulog drvnog (i turističkog) mogula, kao i s takvim intencijama uzimanih kredita, čijim su posljedicama njivički hotelijeri, u poziciji jamca, kasnije bili izloženi.



Naš list pisao je o slučaju, o kojem je tužiteljstvo sada i službeno otvorilo istragu, u ožujku prošle godine, kada smo naveli da je Marin Filipović, sin tajkuna Marijana Filipovića, prijavio u postupku predstečajne nagodbe nad Hotelima Njivice svoje tražbine na ime – naknade za odricanje od nasljedstva. Tada se spekuliralo da to potvrđuje nagađanja da vlasnik Finvesta zbog nesuglasica razbaštinuje svog sina, ali uz izdašnu naknadu.




Prema ugovoru što ga je mlađi Filipović dostavio kao temelj za svoje potraživanje prema Hotelima Njivice, na ime naknade za odricanje od nasljedstva trebalo mu se isplatiti 3,9 milijuna eura. Ugovorom je definirano i da će se mlađi Filipović odreći i četvrtine vlasništva nad kućom i terenom u Voloskom. Marin Filipović tako je temeljem ugovora s ocem prijavio svoja potraživanja prema Hotelima Njivice.


Zvonimir Tudorović, direktor Hotela Njivice, za naš list je tada naveo da su Hoteli Njivice, koji su bili jamac za obaveze Marijana Filipovića, uzeli višestruka osiguranja, da su dijelom već namireni te da je pokrenuta ovrha od strane Hotela Njivice nad imovinom Marijana Filipovića, kao i njegovim privatnim računima. Tada je izjavio i da je pokrenuta tužba protiv Marina Filipovića za prevaru.



Tvrtka kao jamac


Tužiteljstvo navodi da postoji osnovana sumnja da je 23. i 24. kolovoza 2013. godine Zvonimir Tudorović, kao predsjednik Uprave Hotela Njivice, na poticaj Marijana Filipovića, kao većinskog vlasnika tog trgovačkog društva, u svojstvu jamca platca pristupio zaključenju ugovora o isplati naknade za odricanje od nasljedstva, zaključenom između Marijana Filipovića, kao isplatitelja, i njegovog sina kao primatelja isplate. Tim ugovorom se Marijan Filipović obvezao svom sinu isplatiti iznos u protuvrijednosti od 3,9 milijuna eura s osnova naknade za odricanje od nasljedstva. U svrhu osiguranja tog potraživanja su, prilikom potpisa ugovora, u posjed sina Marijana Filipovića predane i tri solemnizirane zadužnice njivičke tvrtke u iznosima od po 164.750 eura te četiri zadužnice u iznosima od po 818.759 eura. Slijedom toga je, temeljem obveza koje je zaključenim ugovorom njivička tvrtke preuzela kao jamac, ovrhom po izdanim zadužnicama nad novčanim sredstvima Hotela Njivice obavljena isplata u korist sina Marijana Filipovića u ukupnom iznosu od oko 8,6 milijuna kuna.



Hoteli Njivice su iz financijskih problema, kojih se dotiče i ova istraga, »isplivali« u rujnu ove godine vrlo uspješnim zaključenjem postupka predstečajne nagodbe. Prethodno, nakon što je Filipovićevo poslovno carstvo zapalo u probleme, u spomenute je tvrtke značajan iznos uložio američki biznismen John R. Alm, bivši direktor Coca Cola Enterprisesa koji je sad većinski vlasnik Hotela Njivice. On je, vjerujući dotadašnjem direktoru Zvonimiru Tudoroviću, upravljanje njivičkom kompanijom povjerio upravo njemu te mu pri tom još omogućio i da postane njenim suvlasnikom (u manjinskom udjelu). Hoteli Njivice svo vrijeme predstečaja poslovali su stabilno i uspješno, bilježeći stalni rast fizičkih, ali i financijskih rezultata te je upravo ovih dana pokrenut ambiciozan, upravo od Tudorovića operativno vođen investicijski ciklus. (M. T.)



Za sporni je ugovor direktor Hotela Njivice Tudorović kao osiguranje od Marijana Filipovića primio sedam osobnih zadužnica u istim iznosima, kao i pravo zasnivanja založnog prava na poslovnim udjelima i dionicama koje Marijan Filipović ima u tom i drugom trgovačkom društvu. No, tužiteljstvo tvrdi da su obojica okrivljenika znala da na računu Marijana Filipovića nema dostatnih sredstava za eventualno realiziranje danih zadužnica te da su navedeni udjeli i dionice Marijana Filipovića opterećeni privremenom mjerom koja je upisana u sudski registar trgovačkog suda. Time je krčka tvrtka oštećena za ukupno oko 8,4 milijuna kuna.



Zvonimir Tudorović je u izboru CROMA-e izabran za najboljeg mladog menadžera u Hrvatskoj za 2013. godinu, osvojivši laskavu titulu zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima koje Hoteli Njivice ostvaruju od njegovoga dolaska u tu tvrtku. Marijan Filipović, bivši gradonačelnik Čabra, prije nekoliko godina pojavio se kao glavna vijest u medijima nakon objave da daruje svoju tvornicu radnicima, no na kraju se ispostavilo da baš i nije tako.



Dugoročni kredit


Iz DORH-a navode i sumnje da je 20. prosinca 2013. Tudorović, kao predsjednik Uprave Hotela Njivice, na poticaj Marijana Filipovića, tadašnjeg većinskog vlasnika te tvrtke, u svojstvu jamca platca pristupio zaključenju ugovora o dugoročnom kreditu, zaključenom između banke i drugog trgovačkog društva. Tim ugovorom je ta tvrtka preuzela obvezu vraćanja dospjelih, a neplaćenih obveza po glavnici ugovora o kreditu podignutom za potrebe Marijana Filipovića, u iznosu od oko 13,8 milijuna kuna. Istog dana je kao solidarni dužnik pristupio i zaključenju ugovora o namjenskom kreditu za podmirenje obveza u banci, zaključenom između banke i Marijana Filipovića kao korisnika kredita namijenjenog plaćanju u korist osobne Filipovićeve kreditne obveze (iznos od 5,5 milijuna kuna).


Tudorović se tereti da potraživanje trgovačkog društva prema Marijanu Filipoviću, nastalo u vezi isplata prema banci temeljem ugovorima preuzetog jamstva i solidarnog sudužništva, nije osigurao adekvatnim instrumentima osiguranja plaćanja pa su temeljem preuzetih obveza podmireni iznosi od oko 1,6 milijuna kuna i oko 166 tisuća kuna, čime je njivička tvrka oštećena za ukupno više od 1,7 milijuna kuna.