Dugogodišnji spor

Mahniti susjed ženu je zaklao zbog spora oko prilaznog puta. Donosimo detalje jezivog zločina na Zametu

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Nesretna Milka Grivičić (55) došla je posjetiti svoju majku, a višegodišnji spor oko prilaznog puta Džemal Merdanović (72) odlučio je okončati na najkrvaviji način – ubojstvom jadne žene



Dugogodišnji spor između prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećeni međususjedski odnosi nalaze se, po svemu sudeći, u pozadini jezivog zločina što se jučer poslijepodne dogodio na Gornjem Zametu, na adresi Stari put 13a. Hladnim oružjem ubijena je Milka Grivičić (55), a neslužbena saznanja kazuju da je za zločin osumnjičen njen prvi susjed Džemal Merdanović (72), koji je odmah nakon događaj priveden.


Neslužbeno se saznaje da je Milka Grivičić smrtno ranjena nožem pred svojoj kućom, na prilaznom putu, koji vodi i do ulaznog praga kuće njenih prvih susjeda, Merdanovića. Upućeni u slučaj navode da je žrtva zadobila više uboda nožem.


– Čula sam samo jauk. Ništa drugo nisam čula, a ni vidjela – priča nam jedna susjeda koja je željela ostati anonimna.




– Kći me dovezla kući nakon pregleda u bolnici, baš sam počela objedovati kada sam čula taj jauk, pisak. Izašla sam na balkon, vrlo brzo su stigli policija i Hitna pomoć. Tek malo kasnije sam saznala što se zapravo dogodilo. To je strašno! Milka, Milkica kako smo je zvali, radila je u Plodinama na Viškovu. Na Viškovu joj je, zapravo, koliko ja znam, i bila adresa stanovanja, a tu joj je živjela majka Anka i dvije kćeri. Ne mogu vjerovati da više nema Milkice, išla je u školu s mojom kćeri. Ubio ju je prvi susjed Džemal, kojeg više zovemo Đemo. Između dvije obitelji postoji dugogodišnji spor oko prilaznog puta, o tom slučaju pisao je i vaš list. Prolaz je zajednički, no Đemo ga svojata.


Novi list je lani pisao i kako je Đemina supruga Slavica Merdanović završila u zatvoru jer je prijetila i krampom napala Milkinu majku Anku – priča nam susjeda, objašnjavajući da u kući u ulici u kojoj se dogodilo ubojstvo živi od 1964. godine.


Džemal Merdanović / Foto Silvano Ježina


Džemal Merdanović / Foto Silvano Ježina



Napad krampom


– Na početku tog prilaznog puta je kapija, a kada se ona otvori putem se stiže do kuće obitelji Merdanović i kuće Milke Grivičić, odnosno njene majke Anke Jakovljević. Merdanović je inače svojatao put, zabranjivao im prolaz njime do njihovog dvorišta – objašnjava nam druga susjeda, koja je također željela ostati anonimna, kao manje-više svi susjedi s kojima smo razgovarali. »Koliko ja znam, prijetnji od strane obitelji Merdanović bilo je koliko hoćete«, naglasila je.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



– Nisam, nažalost, ništa čula, ni vidjela kritične trenutke kada je Milka napadnuta i ubijena. Da jesam, trčala bih prema njima, pokušala spriječiti da to tako završi. Uvjerena sam da ju je Đemo sačekao, da se to dogodilo jer se nije nadala nečem takvom – konstatirala je pak treća susjeda. »Zgrožena sam time što se dogodilo! Neki su se možda i više od Milkice svađali s Đemom, ali, eto, ubijena je ona. Ne mogu se ne prisjetiti da je ne tako davno njegova supruga Slavica krampom napalu majku sada ubijene susjede.«


– I s mojom obitelji se Džemal Merdanović spori oko komadića vrta, u sporu smo deset godina – objašnjava nam žena koja više ne živi u ulici, ali je dobro upoznata s problemima što se vežu uz Merdanoviće. – On i članovi njegove obitelji prijete drugima u susjedstvu, vode se i sporovi. Koliko je meni poznato, braća Jakovljević, Ilija i Branko, od kojih je prvi otac ubijene Milke, u ulicu su stigli 60-ih godina prošlog stoljeća i sagradili kuće, jednu do druge.


* Više čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…