Složni prevaranti

MULJAŽA SA SUBVENCIJOM Makedonac, Bugarin i riječka firma na prijevaru izvukli 8 milijuna kuna iz EU fondova

Fiore Vežnaver

Makedonac, Bugarin i riječka firma na prijevaru izvukli 8 milijuna kuna iz EU fondova / Foto Damir ŠKOMRLJ

Makedonac, Bugarin i riječka firma na prijevaru izvukli 8 milijuna kuna iz EU fondova / Foto Damir ŠKOMRLJ

Temeljem neistinitih podataka i dokumentacije ishodili su sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih investicijskih fondova, čime su ostvarili za trećeokrivljenu pravnu osobu pravo na korištenje bespovratnih sredstava u iznosu od oko 7.896.087 kuna



RIJEKA – Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podignulo optužnicu protiv dvojice državljana Makedonije i Bugarske te pravne osobe sa sjedištem u Rijeci zbog subvencijske prijevare, »teške« oko 7,9 milijuna kuna.


DORH navodi da se dvojicu okrivljenika tereti se da su od 24. veljače do 28. prosinca prošle godine u Rijeci i Zagrebu, na štetu proračuna Republike Hrvatske, odnosno sredstava iz Europskih strukturnih investicijskih fondova, prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na financiranja od europskih fondova podnijeli potpisanu izjavu prvookrivljenika o njegovoj dosadašnjoj nekažnjavanosti, znajući da to ne odgovara istini.


Tereti ih se da su potom, prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu dijela utrošenih sredstava za ranije odobrenu investiciju, neistinito prikazali da se troškovi investicije odnose na nabavu nove opreme i postrojenja, iako svjesni da se radi o staroj i rabljenoj opremi za koju nije moguće dobiti sredstva iz navedenih europskih fondova.




Temeljem neistinitih podataka i dokumentacije ishodili su sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih investicijskih fondova, čime su ostvarili za trećeokrivljenu pravnu osobu pravo na korištenje bespovratnih sredstava u iznosu od oko 7.896.087 kuna.