TRAGEDIJA

MONSTRUOZNO Razotkriven trener koji je seksualno zlostavljao dječake: Žrtvi nakon 30 godina poslao zahtjev za – prijateljstvo

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

Prije tri godine, bivši srednjoškolski trener Srednje škole Custer County, objavio je status na Facebooku kojim traži oprost od svih koje je povrijedio psihički i fizički.



Objava Jamesa E. Jensena na Facebooku prošla je neopaženo, sve dok isti taj trener nije poslao zahtjev za prijateljstvo nekadašnjem učeniku te škole. Isti taj učenik, bio je jedna od 200 žrtava seksualnog zlostavljanja trenera.


C.F., sada u svojim ranim četrdesetima, spremao je kod kuće roštilj kada mu je na mobitelu zasvijetlila obavijest da na Facebooku ima novi zahtjev za prijateljstvom. Šokiran, nakon što je godinama pokušavao zaboraviti Jensena, gledajući u njegovu profilnu sliku, vratila su mu se potisnuta sjećanja na zlostavljanja koja je trpio tri puta tjedno, uz mnoge druge mlade sportaše Srednje škole Custer County. Nije mu odgovorio na zahtjev, ali svježe vraćena sjećanja mu nisu dala spavati. Nikada nikome nije pričao o onome što je proživljavao, što iz straha, što iz neugode.


„On još uvijek progoni žrtve. On je još uvijek i dalje isti onaj čovjek koji me zlostavljao kad sam bio dijete.“ – rekao je C.F za Buzfeed.




Tjedan dana kasnije, C.F. je krenuo s kontaktiranjem bivših suigrača, u želji da pokrene sjećanje na Jensena, nadimkom – Doktor. Jedan po jedan, njegovi su bivši suigrači, danas odrasli muškarci, priznali da su i sami bili žrtve, namamljeni u mrežu zlostavljanja od strane čovjeka koji im je obećao da će biti bolji sportaši, ako budu pratili njegov „Program“.


U rujnu je pokrenuta tužba protiv Jensena, u kojoj je strahoviti „Program“ detaljno opisan. Mjerenje bicepsa, penisa, oralni seks i različite izmišljenje metode kineske medicine, samo su neke od strahota koje su dječaci proživljavali misleći da će im to pomoći da budu bolji sportaši. Jensen je regrutirao dečke u „Program“ preko drugih studenata, opisujući ga kao elitni klub za odabrane članove.


Odvjetnici vjeruju da je Jensesn 90-ih zlostavljao više od 200 maloljetnika, temeljeći dokaze na pojedincima koji su izjavili da su bili dio „Programa“. Unatoč tome, nitko ga nikada nije prijavio vlastima, iako je škola znala da se nešto događa. Buzfeed je objavio pismo koje je Jensenu poslala školska uprava 1997., u kojem su izrazili zabrinutost o njegovom ponašanju. U pismu se navodi da prestane „masirati“ dječake, da ih prestane pozivati da provedu večer u njegovoj kući te da ukine svoj „mentorski program“. Žrtve govore da je žalosno što se zlostavljanje događalo pred očima čitave zajednice. Roditelji su znali da nešto nije u redu, ali nitko javno nije ništa rekao. Mnogobrojni su treneri znali što se događa, ali svejedno su igrače slali kod Jensena.  


Jensen trenutno ima 78 godina i nalazi se u staračkom domu u američkom gradu Miles, savezne države Montana, i to pored osnovne škole, u istom gradu gdje je uništio mladost tolikom broju djece, od kojih mnogi i danas žive u istim ulicama. Okružni tužilac je izjavio da je Jensen donedavno često po internetu gledao pornografiju koja uključuje mlade dječake.


Trenutno, slučaj se temelji na službeno podnesenim prijavama od strane 31 muškarca. Tužba sadrži opće opise zlostavljanja i uključuje navode da su neimenovani treneri i administracija imali saznanja o ovim strašnim događajima. Zlostavljanje školskog trenera ostavilo je duboke tragove na svim žrtvama, od kojih niti jedna nije u javnost htjela izaći punim imenom i prezimenom, prenosi  Buzzfeed