''Drugo poluvrijeme''

MILIJUNSKA PREVARA Tužiteljstvo za bivšu cvjećaricu Rozmari Macura traži šest godina

Slavica Kleva

Rozmari Macura jučer na izlasku iz riječkog suda nakon završenog ročišta  / snimio R. BRMALJ

Rozmari Macura jučer na izlasku iz riječkog suda nakon završenog ročišta / snimio R. BRMALJ

Bivša cvjećarica optužena je za čak 18 teških prevara koje ukupno premašuju milijun i 300 tisuća kuna. Postupak protiv Rozmari Macura vodi se od 2006. godine



Rozmari Macura, 46-godišnja bivša cvjećarica, optužena za teške prevare, opet je promijenila odvjetnika, odnosno dala je otkaz punomoći jednom, da bi joj u međuvremenu bio dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti Marin Đudarić. Kažemo ponovo, iz razloga što se već nekoliko odvjetnika izmijenilo u stolici obrane u sudnici, tijekom svih ovih desetak godina koliko se vode postupci protiv nje.


Time su se stekli uvjeti da se ponovo krene ispočetka temeljem optužnice za teške prevare po integriranom optužnom aktu koji u sebi sadrži četiri optužnice s čak 18 kaznenih djela teške prevare. Iznosi prevare do 30 tisuća kuna su »obične«, dok je svaka prevara iznad tog iznosa, u konkretnom slučaju niti jedna nije ispod 60 tisuća kuna, kvalificirani oblik kaznenog djela i stoga teška prevara. Riječ je o postupku koji se protiv cvjećarice vodi od 2006. godine, dakle punih 11 godina, ali zbog niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, pravomoćnom presudom okončan je samo jedan dio inkriminacija koje su teretile Macuru.



Iako je Macura prvostupanjskom presudom za dio optužbi osuđena u prosincu 2015. godine na dvije godine i deset mjeseci zatvora, drugostupanjski sud joj je kaznu umanjio za deset mjeseci. Odslužit će i nešto manje jer je izvjesno vrijeme, 2007. godine, provela u pritvoru. No, kada će krenuti na izdržavanje kazne nije poznato, tražila je odgodu u dva navrata zbog obiteljskog socijalnog statusa, no hoće li tako i ostati, znat će se uskoro. Naime, početkom listopada Rozmari Macura ima zakazano sudsko ročište kod suca izvršenja kazni na Županijskom sudu koji ima posljednju riječ u odnosu na odluku o vremenu upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.





Varala prijatelje


Sada se nastavlja »drugo poluvrijeme«, postupak u kojem se Rozmari Macura tereti za 18 kaznenih djela prevare koje ukupno premašuju iznos od milijun i 300 tisuća kuna, za koliko su oštećene stranke. To su uglavnom njezini prijatelji, poznanici, osobe koje ni u jednom trenutku nisu slutile da će biti prevarene, odnosno da im cvjećarica neće vratiti dug. A dogodilo se suprotno, nesretni prevareni ljudi sada sudskim putem potražuju dugovanja od optužene.


Osim što je prijatelje nagovarala da podižu kredite u njezino ime i za njezin račun, koje na kraju ne bi u potpunosti otplatila ona, već jamci, posuđivala je novac i od prijatelja, uvjeravajući ih da će im pozajmljeni novac vratiti.


A oštećenih stranaka i u ovom postupku ima. Iako su Macurine česte odgode suđenja, pravdane bolešću, prilično oduzele vrijeme, sutkinja Damira Delost koja je »naslijedila« sudski postupak od suca koji je preraspoređen na drugu dužnost, uspjela je okončati financijsko-računovodstveno vještačenje po kojemu je i utvrđen iznos duga, nastale štete u iznosu većem od 1,3 milijuna kuna. Naime, sudskim putem je raspravna sutkinja Delost zatražila cjelokupnu dokumentaciju iz svake pojedine banke. Primjerice, iz Zagrebačke banke stigla je dokumentacija za dva kredita, iz Hypo banke tri kredita, OTP banke dva kredita, a po jedan iz Istarske kreditne banke Umag, Sonic banke, Podravske i Erste banke te Gradske kreditne štedionice.


Najprije svjedoci


Stoga, osim prijedloga da se neposredno sasluša knjigovodstvena vještakinja na okolnosti izračuna štete, odvjetnik Đudarić je jučer u sudnici zatražio da se uredi činjenični opis, ali je tužiteljica Suzana Gracin kazala da se zbog ekonomičnosti postupka najprije ispitaju predloženi svjedoci i provedu dokazi, a potom će vidjeti na koji način izmijeniti činjenični opis.


Također, tužiteljica je predložila i kaznenu sankciju, traži za svako od pojedinih kaznenih djela teške prevare osam mjeseci zatvora. U konačnici, prijedlog za objedinjavanje svih kazni u jednu iznosi šest godina jedinstvene zatvorske kazne. No, u ovom trenutku sudskog procesa izvjesno je samo da će se na sljedećoj raspravi ispitati četiri svjedoka, između ostalog i svjedok koji je Rozmari Macura posudio novac, a trebao bi posvjedočiti da mu je taj novac optužena vratila.