Uhićen u subotu

Lukaić u istražnom zatvoru zbog teških zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na Manjači

Hina



ZAGREB Ratnog zapovjednika u srpskom logoru na Manjači Danu Lukaića, uhićenog u subotu na putu za komemoraciju u Jadovnom, državno odvjetništvo u istrazi sumnjiči da je kao kapetan srpske vojske, zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka od zarobljenih hrvatskih vojnika, naredio teško zlostavljanje dvojice pripadnika HOS-a i drugih “nepoznatih zaarobljenika”.


“Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.


Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu.




Također je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao”, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.


Lukaić je uhićen u subotu prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemorciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijskog kriminalističkog istraživanja ispitalo ga je i državno odvjetništvo, a sudac istrage mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.


Početak programa Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora Jadovno u subotu je kasnio puna dva sata jer se čekalo da stigne 150 sudionika u tri autobusa koji su bili zadržani na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo. Predsjednik banjalučke Udruge Jadovnio 1941. Dušan Bastašić je rekao „da su putnici bili dugo i detaljno pretresani, a da je jedan pošten i častan čovjek, Dane Lukaić, zadržan i nije mogao, deveti put, odati počast žrtvama Jadovnog“.