Ukinuta oslobađajuća presuda

Lažni iskaz: Došen, Dervishi i Letić opet moraju na sud u “slučaju porsche”

Fiore Vežnaver

Županijski sud u Rijeci ukinuo je oslobađajuću presudu trojcu optuženom da su nagovarali svjedoka I.B-a da ne kaže sve što zna o propucavanju njegova »porschea«, te mu ponudili tisuću eura kako bi lakše »zaboravio«



RIJEKA Riječkom odvjetniku Velimiru Došenu (56) te Januzu Dervishiju (48) i Živku Letiću (65) ponovo će se suditi za tzv. »slučaj porsche«, za optužbu da su naveli svjedoka da na sudu da lažni iskaz. Županijski sud u Rijeci je, naime, ukinuo presudu riječkog Općinskog suda kojom su trojica u studenom 2012. godine oslobođeni optužbe za kazneno djelo – sprječavanje dokazivanja. U ponovljenom procesu sudit će novo sudsko vijeće, no još nije određen termin početka novog suđenja. 


U pozadini  slučaja, što će ponovo biti predmet sudskog postupka, nalazilo se prijateljstvo Januza Dervishija i čovjeka koji je u kolovozu 2006. godine izazvao incident u središtu Rijeke, propucavši noću »porsche boxter« u riječkoj Ulici Riva. Izrevoltiran svađom s djevojkom, mladi Riječanin je nasumce pucao i slučajno pogodio »porsche« zaustavljen pred semaforom.  Vozača »porschea« su poslije trojica optuženih nastojala uvjeriti da je oportuno da u svom svjedočenju kaže što manje, smatra optužba, koja tvrdi, u biti, da je izvršen pritisak na svjedoka i nagovaranje da u svjedočenju na sudu kaže  da je vidio manje nego što je zapravo vidio. 


Tajno praćenje


Događalo se to u vrijeme kada su bile na snazi tajne mjere praćenja i prisluškivanja Dervishija i još nekih ljudi,  zbog sumnji u pokušaj iznude 300 tisuća eura od riječkog javnog bilježnika Velibora Panjkovića i sumnji u neka druga kaznena djela.  





Zbog zdravstvenih problema jednog od optuženih, u  riječkom Općinskom sudu jučer je odgođen ponovljeni sudski proces Januzu Dervishiju i suoptuženima za  pokušaj iznude 300 tisuća eura od riječkog javnog bilježnika Velibora Panjkovića. Ročište su odgodile  zdravstvene komplikacije, narušeno zdravlje Živka Letića. 



No, vijeće sutkinje Gordane Denone Kusijanović nakon okončanog suđenja, analize odrednica slučaja i iskaza svjedoka, prije svega krunskog očevica, zaključilo je kako nema pouzdanih dokaza da bi okrivljenici počinili kazneno djelo za koje su se teretili i oslobodilo ih optužbe. 


– Svjedok I. B. dva puta je davao iskaz kod istražnog suca, dva puta je ispitan na glavnoj raspravi, a nakon analize i svih ostalih  dokaza, sud je ocijenio da su njegovi iskazi nedosljedni, puni proturječnosti u bitnim i odlučnim činjenicama za ovaj postupak. Stoga sud ocjenjuje iskaz svjedoka neuvjerljivim i neprihvatljivim – naglasila je sutkinja Denona Kusijanović u obrazloženju objave prvostupanjske presude. Sutkinja je tada napomenula i da krunski svjedok ni u jednom navratu  nije naveo istražnom sucu da bi mu Živko Letić izrekao prijetnju: »Ode glava!« ako lažno svjedoči, već je to iskazao tek na glavnoj raspravi, tvrdivši da je istražnom sucu rekao za tu prijetnju, no iz zapisnika se to ne da iščitati.Ali, drugostupanjski sud, riječki Županijski sud, zauzeo je pak drugi stav oko valoriziranja dokaza vezanih za krunskog svjedoka i njegove izjave. Nisu poznati  svi detalji oko drugostupanjske odluke, no čini se da su suci višeg suda zaključili da treba više vjerovati onom iskazu svjedoka (navodno prvom) u kojem je ozbiljnije teretio trojicu okrivljenih. 


Nemoralna ponuda?


Inače, na prvom suđenju spominjala   se i optužba da su  Dervishi i Letić, kako bi olakšali položaj   čovjeku koji je propucao »porsche«, svjedoku  I. B.-u  ponudili 1.000 eura da drukčije svjedoči pred istražnim sucem. Tužiteljstvo ne vjeruje u tezu obrane da je novac koji je Dervishi dao svjedoku bio namijenjen popravku oštećenog auta. Odvjetnik Došen, koji je tada branio pritvorenog pucača, tereti se da je svjedoku sugerirao kako da iskazuje pred sucem. Propucavanje »porschea« i privođenje pucača pokrenulo je u ljeto 2006. cijelu lavinu događanja i uhićenja, od kojih  i ono spektakularno na riječkoj Rivi.