Godišnje izvješće policije

Lani u PGŽ manje kaznenih djela, ali više nezakonitih prijelaza granice

Slavica Kleva

arhiva NL

arhiva NL

U 2016. godini zabilježeno je 3.266 kaznenih djela, uključujući i kaznena djela iz domene prometa, što je za 932 djela ili 22,2 posto manje u odnosu na 2015. godinu. Bilježi se i porast razriješenosti kaznenih djela za 6,7 posto, tako da je ona iznosila 66,1 posto



Pad ukupnog broja kaznenih djela te porast razriješenosti kaznenih djela osnovne su odrednice koje se mogu iščitati iz godišnjeg izvještaja o stanju sigurnosti na području Policijske uprave primorsko-goranske u godini iza nas. Pritom treba naglasiti da nije bilo većih narušavanja javnog reda i mira, kaznenih djela koja bi posebno uznemirila javnost, a da nisu rasvijetljena, a održano je i povoljno stanje sigurnosti na državnoj granici i u cestovnom prometu. Ovakva slika stanja zapravo je pokazatelj kontinuiranog djelovanja policije u cilju održanja povoljnog stanja sigurnosti svih građana i brojnih turista koji posjećuju područje Primorsko-goranske županije.


U 2016. godini zabilježeno je 3.266 kaznenih djela, uključujući i kaznena djela iz domene prometa, što je za 932 djela ili 22,2 posto manje u odnosu na 2015. godinu kada je zabilježeno 4.198 kaznenih djela. Riječka uprava bilježi i porast razriješenosti kaznenih djela za 6,7 posto, tako da ona u 2016. godini iznosi 66,1 posto. Za sva ova spomenuta kaznena djela prijavljeno je 1.206 počinitelja, od kojih 99 maloljetnika.



Ohrabruje podatak da je prošle godine zabilježeno 20,05 posto manje požara, jedna je osoba smrtno stradala u požaru. I materijalna šteta nastala uslijed požara manja je za 4,48 posto. Učestala javna upozorenja kojima se policija oglašavala savjetujući građanima kako da se ponašaju tijekom zime i ljeta kada su opasnosti od požara velike, sigurno su jednim dijelom dovela do smanjenja broja intervencija uslijed požara.





Više razbojništava


Kao i do sada, najveći je udio kaznenih djela onaj općeg kriminaliteta, ali je i njih manje u odnosu na 2015. godinu, za čak 23 posto, ističu čelnici riječke policije, naglasivši da su najbrojnija kaznena djela, imovinskog kriminaliteta, također u padu jer je zabilježeno smanjenje za 28,5 posto. Porastao je broj razbojništava, ali je manje krađa i teških krađa, no razrješenost kaznenih djela imovinskog kriminaliteta povećan je za 9 posto.


Jedno kazneno djelo ubojstva i sedam pokušaja ubojstva su razrješena. Također, u odnosu na 2015. godinu za 10,7 posto manje je kaznenih djela vezanih uz kazneno-pravnu zaštitu djece i obitelji, policija izdvaja kazneno djelo povrede dužnosti uzdržavanja. I maloljetnika odgovornih za krađe i teške krađe manje je za 3,8 posto u odnosu na 2015. godinu.


Statistički podaci u domeni gospodarskog kriminaliteta pokazuju pad od 11,8 posto, pa tako od ukupno 366 kaznenih djela najviše je krivotvorenja službene ili poslovne isprave, 144 kaznena djela, te 49 pronevjera. Iz ove domene policija je izdvojila i 42 korupcijska kaznena djela, 28 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i 14 kaznenih djela nezakonitog pogodovanja. Razriješenost kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta je gotovo stopostotna, točnije, 98,9 posto.



U sektoru upravnih poslova Polcijska uprava bilježi porast prijava prebivališta za 15,08 posto, ali i zahtjeva za prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske za 37,75 posto, što je vrlo znakovito. Od osobnih isprava najveći je porast zahtjeva građana za vozačke dozvole, dok se broj zahtjeva za osobne iskaznice također povećao, kao i za izdavanje putovnica.



Zapljena droga


Iz domene organiziranog kriminaliteta policija je tijekom prošle godine zabilježila 101 kazneno djelo, odnosno 11 posto više, ali je zato 97 posto kaznenih djela razriješeno. Kao i u prethodnoj, 2015. godini, i u ovoj iza nas, najviše je bilo kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja, ukupno 32 kaznena djela, ali je velik broj, čak 21 kazneno djelo, zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici schengenskog sporazuma. Ovaj oblik kriminaliteta je u porastu, u odnosu na 2015. godinu u prošloj je bilo 18 slučajeva više.


Nadalje, u 2016. godini zabilježeno je 169 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, od kojih je 99,4 posto razriješeno. Tijekom prošle godine porasla je pojedinačna zapljena droga, tako su u odnosu na 2015. godinu, kada su bile 1.144 zapljene, prošle zabilježene 1.342 zapljene, a osim kaznenih djela bilježi se i 1.228 prekršaja neovlaštenog posjedovanja droge.


Granična policija bilježi porast od 406 posto u odnosu na broj osoba zatečenih u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Dok je prošle godine takvih 587 osoba spriječeno, 2015. godine ilegalno je pokušalo prijeći državnu granicu 116 osoba. U porastu od 17,11 posto je i broj osoba koje su na graničnim prijelazima neovlašteno posjedovale drogu.