Vatrogasne akcije u Zagrebu

LOKALIZIRANA OBA POŽARA Požar u Heinzlovoj vjerojatno podmetnut, gorio otpad u Pripuzovom C.I.O.S-u, jedan vatrogasac ozlijeđen

Hina

Požar u zgradi tvrtke  C.I.O.S. / Foto Marko Prpic/PIXSELL

Požar u zgradi tvrtke C.I.O.S. / Foto Marko Prpic/PIXSELL

u skladištu u Heinzlovoj ulici bilo više paleta s alufolijama, kockama za potpalu vatre kao i velika količina izolir traka. Vatru su , kako tvrde očevidci, najprije primijetila djeca koja su se tamo igrala, a nakon toga su zaštitari obavijestili vatrogasnu postrojbu. Po pisanju Jutarnjega lista, u skladištu nije bilo struje pa se nagađa da je požar podmetnut, a prva procjena je da je šteta oko 200 tisuća eura.



ZAGREB Lokalizirani su požari koji su u subotu navečer buknuli u Zagrebu – u njegovu istočnom dijelu u Heinzlovoj ulici te na zapadu grada u Jankomiru u prostoru tvrtke C.I.O.S. za zbrinjavanje otpada, a jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.


Požar u Heinzelovoj ulici, gdje je gorjelo oko tisuću četvornih metara napuštenoga skladišta, gasio je 41 vatrogasac s 12 vozila zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP).


Požar koji je malo prije 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u cijelosti je pod kontrolom a u intervenciji je sudjelovalo 26 vatrogasnih vozila s 98 vatrogasaca, izjavio je na mjestu događaja pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Tomislav Resman oko 23 sata.




Sva vatrogasna pričuva kao i dobrovoljni vatrogasci povučeni su u postaje, dok su profesionalne vatrogasne ekipe na terenu gdje su još i dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.



Iz Uprave tvrtke C.I.O.S. izvijestili su da je požar, koji je u subotu navečer zahvatio njihovu zgradu za prikupljanje i preradu otpada na Jankomiru, u cijelosti pod kontrolom te da su nadzorne kamere snimile početak incidenta.


Prvom internom analizom snimke nadzorne kamere lokacije vidljiv je dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, pa je vjerojatno da je izvor požara izvan skladišta, što budi sumnju, navodi se u priopćenju Uprave C.I.O.S.-a.


Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine, kada je požar izbio oko 20 sati u neradni dan, a za koji požar CE-ZA-R još nije zaprimio službene rezultate policijskog očevida o uzrocima i okolnostima nastanka.


Požar se proširio na glomazni otpad koji se obrađuje u reciklažnom centru temeljem ugovora o obradi glomaznog otpada koji je CE-ZA-R d.o.o., temeljem javnog natječaja kao najpovoljniji ponuditelj, sklopio sa Zagrebačkim holdingom u svibnju 2015., dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u pritvoru.


Riječ je o otpadu sakupljenom čišćenjem divljeg odlagališta na Savici. Gori otpadni namještaj i drugi glomazni otpad uz ogradu otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.Iz Uprave C.I.O.S.-a poručuju da će javnost i dalje izvještavati o svim relevantnim činjenicama.


Uzroci požara bit će poznati nakon očevida, stoji u priopćenju Ureda za upravljaje u hitnim situacijama Grada Zagreba.


Jutarnji list je pak objavio da je, po neslužbenim informacijama, u skladištu u Heinzlovoj ulici bilo više paleta s alufolijama, kockama za potpalu vatre kao i velika količina izolir traka. Vatru su , kako tvrde očevidci, najprije primijetila djeca koja su se tamo igrala, a nakon toga su zaštitari obavijestili vatrogasnu postrojbu. Po pisanju Jutarnjega lista, u skladištu nije bilo struje pa se nagađa da je požar podmetnut, a prva procjena je da je šteta oko 200 tisuća eura.


Jutarnji list navodi i kako je požar u prostorima CIOS-a, koji je u vlasnišvu poduzetnika Petra Pripuza, buknuo nedugo nakon požara u Heinzelovoj, a vatra je, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, zahvatila otpad koji je nedavno zbrinut s ilegalnog odlagališta na Savici.