Proces počinje 17. siječnja

LICE S TJERALICE INTERPOLA Donosimo priču o bosanskom džihadistu kojem će se suditi u Rijeci

Fiore Vežnaver

Hamzabegović je prebacio u Siriju jednog od deset najopasnijih terorista na svijetu. Optužnica ga tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice. Nedostupan je hrvatskom i bosanskom pravosuđu



Muradifu Hamzabegoviću – 57-godišnjaku rodom iz Zvornika, s posljednjom poznatom adresom u Tuzli (BiH), nedostupnom hrvatskom i bosanskom pravosuđu – kojeg optužnica tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice, suđenje u riječkom Županijskom sudu počinje 17. siječnja. Glavna je to odrednica s pripremnog ročišta održanog pred sutkinjom Jesenkom Kovačić.


Činjenica da je određen termin procesa okrivljenom kojem će se suditi u odsutnosti i ne bi bila neka vijest da Muradif Hamzabegović nije čovjek o kojem su mediji, pogotovo oni iz BiH, niz puta pisali kao istaknutom sljedbeniku vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u krvavi građanski rat u Siriji, a uz to ima deblji kriminalni dosje u BiH, osuđivan je i za delikt zbog kojeg će se procesuirati u Rijeci.


Lice Muradifa Hamzabegovića i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao člana kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi. U napisima u bosanskohercegovačkim medijima posljednjih godina Hamzabegović je često puta istican kao sljedbenik vehabizma, islamskog pokreta u BiH. Vjeruje se da su vehabije, koje imaju svoje džemate u nizu gradova i mjesta u BiH, organizirale slanje dobrovoljaca za Islamsku državu u Siriju i Irak, a pretpostavlja se da se tamo za IS borilo ili bori više stotina bosanskohercegovačkih vehabija.


Šest godina zatvora




Muradif Hamzabegović je, među ostalim, u medijima spominjan u kontekstu pogibije 21-godišnjeg žitelja zeničkog naselja Gornja Gračanica koji je u džihad, krvavi građanski rat u Siriji, otišao samo tri-četiri mjeseca prije tragične smrti. Na daleki je put, navodno, krenuo kombijem upravo u vlasništvu Muradifa Hamzabegovića – čovjeka s, kako se navodi, debelim policijskim dosjeom – preko Srbije, Bugarske i Turske.


Hamzabegović je prije pet godina presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 konvertibilnih maraka zbog krijumčarenja migranata, kojima je naplaćivao po 1.500 eura za ilegalni ulazak u zemlje zapadne Europe. No, kako pišu BiH mediji, Hamzabegović je – umjesto u zatvor – otišao u džihad, s namjerom da se duže vrijeme ne vrati u BiH.



U optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Puli za ilegalno prebacivanje migranata formalno je prvooptuženi 34-godišnji Tomislav Š., rodom iz Gospića, ranije s adresom u Puli, a sada živi u Njemačkoj. Za njega je kazneni postupak sada okončan, održana je glavna rasprava, suđenje, na kojem je on priznao kazneno djelo i osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora (osam mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine).


Hamzabegovićev kompanjon trebao je sjediti na optuženičkoj klupi i zbog toga što je lažno prijavio da je od njega kupio kilogram marihuane za 22 tisuće kuna, iako je znao da od Hamzabegovića nije kupio drogu, ali je tužiteljstvo odustalo od te optužbe.



Po pisanju BiH medija, Hamzabegović je iz Sirije nastavio s organiziranjem dolazaka drugih bosanskih ratnika kojima je polazište u Gornjoj Maoči, najznačajnijem punktu za regrutaciju bosanskih mudžahedina. Kritički autori Hamzabegovića optužuju da je u ratnom kaosu prepoznao novu priliku za zaradu, da se izvrsno snašao na crnom tržištu. Navodi se da je razvio unosan biznis i švercom svakojake robe te za samo pola godine kupio kuću u Azazu, gradiću u Siriji, smještenom 30-ak kilometara od Alepa.



Riječki Županijski sud je u siječnju ove godine donio odluku da se Hamzabegoviću sudi u odsutnosti za krijumčarenje migranata. Tada je obrazloženo i da su, prema podacima Interpola, protiv njega na snazi tri potrage u BiH, a od veljače 2014. godine međunarodna potraga radi uhićenja i izručenja BiH, koja također nije realizirana.



Šest kila eksploziva


O Muradifu Hamzabegoviću, specijaliziranom za krijumčarenje ljudi iz ratnih područja prema Europi, pisano je i kao o čovjeku za kojeg se vjeruje da je pomogao Nusretu Imamoviću, traženom svjetskom teroristu, da izbjegne iz BiH u Siriju. Imamović iz Gornje Maoče je prije tri godine, kao vođa vehabijskog pokreta u BiH, bio uvršten na listu deset najvećih i najopasnijih terorista u svijetu.


Prije šest godina objavljena je i vijest da je šest kilograma eksploziva pronađeno u objektu u Husinu kod Tuzle što ga koristi pripadnik vehabijskog pokreta Muradif Hamzabegović. Oni koji ga poznaju prisjećaju se da je Muradif svojedobno, dok njegov životni put nije krenuo u drugom smjeru, bio najpoznatiji po tome da u Tuzli drži »Halal autootpad«.