Lički Osik

Krali bakar s kabela pa zablokirali rampu na pružnom prijelazu i stvorili ogromnu kolonu

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Lopov (ili njih nekoliko) uspio je otkinuti kabel kod izvora napajanja, ali nije uspio presjeći kablove u nastavku pa je, osim počinjene štete, otišao s lica mjesta bez željenog bakrenog kabela



LIČKI OSIK Već smo javljali o kvaru zaštitne rampe na pružnom prijelazu u Ličkom Osiku. S obje strane prijelaza jučer se iza 18 sati stvorila kilometarska kolona vozila koja nisu mogla nastaviti put.


Danas doznajemo razloge ovoga kvara. Netko je pokušao ukrasti bakreni elektro-kabel koji spaja rampu s izvorom struje. Lopov (ili njih nekoliko) uspio je otkinuti kabel kod izvora napajanja, ali nije uspio presjeći kablove u nastavku pa je, osim počinjene štete, otišao s lica mjesta bez željenog bakrenog kabela.


Najveća krađa i oštećenje željezničke infrastrukture dogodila se u Lici prije četiri godine kada su lopovi kod željezničke postaje Janjče u općini Perušić ukrali oko 3,5 kilometra bakrenog kabela s kojim je bila spojena pružna signalizacija.




Tada kao i ranije počinitelji nisu otkriveni niti je itko od skladišta za otkup sekundarne sirovine prijavio enormne količine bakrenog kabela koji se svako malo krade i prodaje otkupljivačima sekundarnih sirovina.


Otkupna cijena bakra kreće se od 28 do 30 kuna za kilogram, ovisno o tome je li riječ o i., II. ili III. klasi ove sirovine omiljene među lopovima.