Posebna metoda

Kradljivac iz Pobri imao ruksak imun na alarme

Fiore Vežnaver

Lovrić je u ruksaku krao robu u vrijednosti od 9.200 kuna / Foto NL arhiva

Lovrić je u ruksaku krao robu u vrijednosti od 9.200 kuna / Foto NL arhiva

Slaven Lovrić je robu iz trgovačkih centara u Poreču odnosio u specijalnom ruksaku, pripremljenom tako da su artikli u njemu imuni na alarmiranje na izlasku



RIJEKA – Za seriju krađa u dvama trgovačkim centrima u Poreču okrivljen je 32-godišnji Slaven Lovrić iz Pobri, mjesta na opatijskom području, protiv kojeg je optužnicu podignulo pulsko Općinsko državno odvjetništvo. Optužnica je proslijeđena pulskom Općinskom sudu, a tužiteljstvo predlaže da mu se za četiri krađe izrekne kazna od godinu dana i sedam mjeseci zatvora.


Lovrić, za kojeg se navodi da je nezaposleni hotelsko-turistički djelatnik, tereti se da je iz trgovačkih centara Plodine i Konzum ukrao veću količinu robe, u vrijednosti od ukupno oko 9.200 kuna, a riječ je gotovo isključivo o alkoholnom piću, viskiju poznatih proizvođača, te suhom i svježem mesu. Zanimljivo je da je sve krađe izveo u istoj ulici, Mate Vlašića u Poreču. U svim slučajevima robu je odnosio u specijalnom ruksaku, pripremljenom tako da su artikli koje je u njega spremao imuni na alarmiranje kada je izlazio bez plaćanja ukradenog.


Zimska salama i čajna


Lovrića se tereti da je prve dvije krađe izveo 30. travnja prošle godine, u poslijepodnevnim satima. Između 14 i 15 sati najprije je ušao u Plodine u Vlašićevoj ulici u Poreču. Optužuje se da je s polica uzeo i strpao u specijalni ruksak 4,8 kilograma zimske salame Gavrilović, sedam komada čajne kobasice Maxi od po 640 grama, oko tri kilograma svinjskog filea i neke druge artikle, u ukupnoj vrijednosti od oko 1.730 kuna. Izašao je iz Plodina ne plativši tu robu. Sat kasnije lopov je već operirao u Konzumu u istoj ulici. U tom trgovačkom centru uzeo je bez plaćanja 24 boce alkoholnog pića, viskija Jack Daniel’s, u vrijednosti od oko 3.890 kuna. I tu poveću količinu alkohola odnio je iz trgovine u svom posebno pripremljenom ruksaku.




Treća i četvrta krađa dogodile su se 19. svibnja prošle godine, u vremenu između 14 i 16 sati. Kradljivac je opet došao u iste Plodine i uzeo bez plaćanja 1,8 kilograma zimske salame Gavrilović, osam komada čajne kobasice Maxi od po 640 grama, tri kilograma junećih leđa s kostima, dva kilograma svinjskog filea i druge artikle, u ukupnoj vrijednosti od oko 1.640 kuna. Na meti mu se zatim našao i Konzum, trgovina s čijih je polica besplatno odnio 13 boca alkoholnih pića, viskija marki Ballantines, Chivas, Cromwell, Johny Walker i Jack Daniel’s, u vrijednosti od oko 2.000 kuna.


Optuženi Lovrić, rodom iz Tuzle, na ispitivanju u istrazi priznao je da je počinio sva četiri kaznena djela, ali je tvrdio da je ukrao manje nego što je inkriminirano. Ustvrdio je i da je imao suučesnika koji ga je dovezao do trgovina i čekao te da mu je zatim davao svu ukradenu robu radi namirenja duga. No, istraga nije potvrdila njegove optužbe pa protiv navodnog kompanjona nije ni podignuta optužnica.


Tužitelji za pritvor


Pulsko tužiteljstvo u svojoj optužnici predlaže da se Lovriću dosadašnja mjera opreza, obveza redovitog javljanja u Policijsku postaju Opatija, ukine i ona zamijeni istražnim zatvorom jer se ne pridržava redovitog javljanja policiji. Pledirajući za pritvor, tužiteljstvo ukazuje i da postoje okolnosti što upućuju da bi mogao ponoviti kazneno djelo, da je protiv njega u tijeku još jedan kazneni postupak zbog istovrsnih kaznenih djela. Podvlači se i da je nezaposlen, bez prihoda, lošeg imovnog stanja, pa postoji opasnost da ponovi krađe. Optužnica još nije pravomoćna, treba ju potvrditi optužno vijeće suda.