Lopovski tandem

Kako su doktor medicine i vozač pljačkali riječke bankomate: Pao zbog malog komada plastike

Fiore Vežnaver

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Lopovski tandem se tereti i da je na riječkom području ukrao dva automobila koja su koristili u obijanju bankomata. Prema dosadašnjim sumnjama, Zagrepčanin i njegov krčki kompanjon su noć prije napada na bankomat na Kantridi, u Ulici Ludvetov breg na Zametu ukrali 28 godina stari »fiat uno«, vlasništvo jednog Opatijca.



RIJEKA – Zapanjujuća svota novca, gotovo milijun kuna, u novčanicama složenim na stolu u kupovima od po 100 i 200 kuna, prezentirana je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske, na kojoj su objelodanjeni rezultati istrage o pljački bankomata u riječkoj regiji. Svota od 954.500 kuna predstavlja gotovo sav novac što je u ponedjeljak rano ujutro otet iz bankomata Erste banke na Kantridi, demoliranog u eksploziji, slučaja kojeg je policija uspjela ekspresno razriješiti i otkriti počinitelje. Lopovski tandem je, sumnja se, na isti način, eksplozijom, opljačkao i bankomat Privredne banke Zagreb u Kraljevici sredinom ožujka, iz kojeg je »nestalo« 200 tisuća kuna.


Valja naglasiti da je otkrivanje dvojice pljačkaša bankomata svojevrstan pionirski potez u radu policije, ovo su prvi slučajevi demoliranja bankomata u riječkoj regiji za koje je policija uspjela naći lopove.


Eksplozivni plin


U riječki zatvor je jučer poslijepodne, pod sumnjom da je upleten u krađe novca iz bankomata, smješten Marijan Kraljević (54), rodom iz Siska, a s adresom u Zagrebu. Za njega se službeno navodi da je nezaposleni doktor medicine, oženjen i otac troje djece. Neosuđivan je kao i drugoosumnjičeni, njegov kompanjon, koji je još uvijek nedostupan, policija i dalje traga za 50-godišnjim Đ. Z, rodom iz Rijeke, koji ima adresu na otoku Krku, a po zanimanju je vozač. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner odredio je i njemu istražni zatvor, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što znači da će i on automatski završiti iza rešetaka, kada ga policija pronađe.




Dvojica se terete da su bankomat Erste banke, smješten na ulazu u prodavaonicu Brodokomerc Nove u Ulici Vere Bratonje na Kantridi, demolirali u utorak rano ujutro, oko 4 sata. Na tiskovnoj konferenciji predstavnici policije nisu govorili o detaljima, no informacije Novog lista govore kako istražitelji terete dvojicu »minera« da su napali bankomat tako što su u njegovu unutrašnjost kroz otvor za novčanice, tzv. shuter, umetnuli plastičnu cijev putem koje su prostor bankomata ispunili plinovitom eksplozivnom smjesom. Poslije postizanja dovoljne koncentracije, dovoljnog stupnja zasićenosti plinskom smjesom, do gornje granice zapaljivosti, smjesu su aktivirali pomoću električnog impulsa s tzv. šokera, na koji su spojili dva eletrovodiča koje su također sproveli u unutrašnjost bankomata. Nakon detonacije, koja je i znatno oštetila ulazni prostor u market, pljačkaši su sa sobom odnijeli dijelove bankomata, prije svega s kasetama s novcem, u ukupnom iznosu od 958.100 kuna.



Kraljević i njegov ortak s Krka sumnjiče se i za pljačku bankomata PBZ-a u Kraljevici, što se dogodila 15. ožujka ove godine, također oko 4 sata. Bankomat se nalazio u sklopu prodavaonice »Vindija trgovina«, a lopovski tandem je najprije obio dvokrilna vrata trgovine. Nakon toga su, prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, korištenjem prepaid Mastercard kartice otvorili metalna vratašca za isplatu novca. Kroz vratašca su zatim lopovi ugurali plastičnu cijev i elekričnu žicu. Pustili su plin i aktivirali uređaj za inicijaciju iskre, pa je došlo do eksplozije koja je raznijela bankomat. Iz njega su ukrali metalnu kasetu s oko 200 tisuća kuna, u apoenima od 100.


Temeljita istraga


Lopovski tandem se tereti i da je na riječkom području ukrao dva automobila koja su koristili u obijanju bankomata. Prema dosadašnjim sumnjama, Zagrepčanin i njegov krčki kompanjon su noć prije napada na bankomat na Kantridi, u Ulici Ludvetov breg na Zametu ukrali 28 godina stari »fiat uno«, vlasništvo jednog Opatijca. Nakon što su se njime koristili, vratili su ga na isto mjesto. U noći pred pljačku bankomata u Kraljevici ukrali su, sumnja se, drugi »fiat uno«. Otuđili su ga u Ulici braće Stipčić na Vežici, a to 22 godina staro vozilo, u vlasništvu jedne Riječanke, na kraju su ostavili na Meji, kod križanja lokalne ceste i autoceste.



Saznanja do kojih je došao Novi list kazuju da su očevidom na »fiatu uno«, ukradenom na Zametu, u njemu pronađene 24 tisuće kuna, za koje istražitelji vjeruju da potječu iz pljačke bankomata na Kantridi. Pored njega su istražitelji pronašli parkirani »volkswagen touran«, čiji je vlasnik Krčanin osumnjičen da je bio ortak pritvorenom Kraljeviću.


Očevidom je u prtljažniku »tourana« policija pronašla dio bankomata, s natpisom Erste banka, a k tome i ogromnu sumu novca: 930,5 tisuća kuna, u apoenima od 200. Policijski istražitelji su, zacijelo, trljali ruke i kada se pokazalo da se u vozilu drugoosumnjičenog Krčanina nalaze i tri metalne plinske boce, od kojih jedna za kisik, veći broj crijeva i izvijači. Marijan Kraljević se na ispitivanju u tužiteljstvu, prije no što je ga je policija dovela pred suca istrage koji mu je odredio pritvor, odlučio na obranu šutnjom.



Zasad se službeno ne objavljuje kako je policija uspjela raskrinkati dvojicu pljačkaša, no izvori bliski istrazi navode nam da je njihovo otkrivanje rezultat policijske istrage koja traje već duže vrijeme, a pod lupom su posebice bila ovakva događanja na zagrebačkom području. U sklapanju mozaika inkriminirajućih dokaza protiv Kraljevića i Krčanina istraga je pokazala da je u gotovo identičnom demoliranju bankomata, 11 dana prije onoga na Kantridi, na području Zagreba korištena bankovna kartica identična onoj što je poslužila u pljački bankomata u Kraljevici prije šest mjeseci. Ispostavilo se da je ista kartica korištena i na bankomatu PBZ-a što je odletio u zrak 7. travnja ove godine u Svetoj Nedjelji. Policijski istražitelji su utvrdili da je istom bankovnom karticom u više navrata plaćano u Sv. Nedjelji i Zagrebu, a snimke nadzorne kamere su pokazale da je njome plaćao upravo Marijan Kraljević. Provjere su pokazale da je on nesporni vlasnik ove bankovne kartice.


Teške sumnje na njega kao »minera« pale su i nakon što je policija zatražila telekomunikacijske provjere za mobitel oduzet od Kraljevića. Ispostavilo se, naime, da se u noći kada je opljačkan bankomat u Kraljevici, Zagrepčanin u vremenu između 2 i 4 sata nalazio upravo na području Kraljevice.