Strava u Palovcu

Kako je otkrivena tajna stara 19 godina? Ukućani su zbog radova htjeli maknuti škrinju. Smiljana se jako protivila

Vanja Vesić

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Nesretna Jasmina Dominić bila je vrijedna studentica, a 2000. godine izgubio joj se svaki trag. Njezin nestanak prijavljen je tek pet godina kasnije. Jeziva tajna otkrivena je proteklog vikenda



ZAGREB Leš misteriozno nestale studentice 2000. godine Jasmine Dominić pronađen je u zamrzivaču njezine obiteljske kuće u međimurskom Palovcu a za ovo stravično ubojstvo i morbidno skrivanje zločina DORH osumnjičilo je žrtvinu rođenu sestru 45-godišnju Smiljanu Dominić Srnec – jeziva je vijest koja je ovog vikenda šokirala domaću javnost a pogotovo mještane mirnog sela u Međimurju.


Gotovo dva desetljeća uredna obiteljska kuća u Novoj ulici u kojoj su živjele dvije sestre skrivala je strašnu tajnu. Pored svega toga, pod istim krovom osumnjičena je i odgajala svoje vanbračno dijete, sada već punoljetnu kćer koja se udala te još i mališane iz sadašnjeg braka s mužem Ivicom.


Bezuspješna potraga 


Obitelj s djecom osumnjičene i njezina najstarija kći s mužem, svi su oni zajedno živjeli u kući sa skrivenim lešom u ledenici umotanim u plastičnu foliju.




Roditelji Smiljane i Jasmine dugi niz godina radili su u inozemstvu i financijski pomagali svojim potomcima. Jasminin otac preminuo je prije tri godine, stravičnu istinu o mlađoj kćeri nije nikad doznao. Prema Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba nesretnoj Jasmini nekadašnjoj studentici Zagrebačkog sveučilišta svaki se trag izgubio u kolovozu 2000. godine, mjesec dana uoči njezinog 23.rođendana. No, njezin nestanak nije prijavljen odmah nego tek 2005. godine što može ukazivati i na ciljanu manipulaciju osumnjičene. Na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik PU međimurske Ivan Sokač potvrdio je da je nestanak Jasmine Dominić prijavljen tek 16. kolovoza 2005. i da je policija s DORH-om zbog tih sumnji ranije poduzimala istražne radnje.


Nažalost, bezuspješno. Vrijedna djevojka studirala je u Zagrebu, radila preko student-servisa i odjednom nestala. Govorilo se svašta, da je otišla na brod, u Pariz, pa i da se svojedobno javila negdje s Jadrana. Na najgori mogući način otkriveno je da su sve to bile tlapnje i da se Jasmina Dominić nije odrekla obitelji i naprasno odlučila otići u nepoznato. Znakovito, prvi susjedi nisu vjerovali u priče da je Jasmina živa i negdje daleko u svijetu. Godinama su sumnjali da je nesretna djevojka žrtva ubojstva i to iz bliskog obiteljskog kruga. Čak i da je zazidana negdje u kući.


Jezivi prizor 


Očito se sumnjalo da se zlo dogodilo, no, nitko to nije mogao potkrijepiti nekim konkretnijim indicijama a vrijeme je prolazilo. Kako je bilo moguće da je 19 godina u ledenici kuće obitelji s djecom neotkriveno ležalo ljudsko tijelo nevjerojatna je okolnost za daljnji tijek istrage.


Prema neslužbenim informacijama međimurskih medija leš ubijene djevojke otkrio je netko od ukućana sasvim slučajno. Zamrzivač je bio u prizemlju kuće, ispod stepenica i nije se koristio. Ipak, cijelo to vrijeme bio je uključen na električnu mrežu. Lokalni portali ističu da je na jeziv prizor naišao mlađi muškarac, partner nećakinje osumnjičene.


Ne isključuje se da je uređaj u jednom trenutku prestao raditi ili da je došlo do privremenog prekida struje. Kako god bilo, teški hladnjak počeo se odleđivati. Kad je škrinju otvorio neugodni miris raspadnutog tijela zapahnuo je cijelu kuću i otkrio jeziv prizor. Dojava policiji stigla je u subotu oko 12 sati. Smiljana i njezin suprug završili su na policiji, no, jedino je ona zadržana pod sumnjom za stravično ubojstvo kakvo Međimurje ne pamti.


Istražitelji štemali zidove


Prema dostupnim informacijama, na mjestu zločina istražitelji su u pratnji forenzičara pretraživali kompletnu kuću i konstrukciju objekta. Iz doma se čak moglo čuti glasno štemanje zidova. Pretpostavlja se da su istražitelji tragali za mogućim predmetom kojim je izvršeno ubojstvo ali i drugim tragovima koje su mogli skrivati zidovi. Tijelo nesretne djevojke prevezeno je na obdukciju na Odjel patologije Županijske bolnice u Čakovcu kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Nitko sa sigurnošću ne može reći je li tijelo djevojke bilo dijelom i raskomadano. Motiv ubojstva zasad nije poznat, mada se mjestom sve glasnije šire priče o imovinsko-pravnim razmiricama koje su mogle postojati između sestara.


Planirali radove u kući


Prema neslužbenim informacijama ukućani su planirali popločiti hodnik novim keramičkim pločicama a upravo se u tom prostoru nalazila ledenica koju je trebalo isprazniti i maknuti. Osumnjičena se tome protivila, što je bilo čudno ostatku njezine obitelji koja je htjela urediti prostor. Škrinja je bila čak i zapečačena. Ukućani su ipak otvorili ledenicu i naišli na stravičan prizor. Smiljaninoj kćeri je pozlilo (kako i ne bi) zbog čega su odmah pozvali Hitnu pomoć. Čim su liječnici stigli i pomogli djevojci, suprug osumnjičene pokazao je radnicima hitne pomoći i leš koji su netom prije pronašli. Suočeni s neočekivanim prizorom ljudi iz hitne trenutačno su pozvali policiju.