Razrađeni obrazac

Kako albanska mafija na nekretninama pere milijarde? Isti trik koriste na Jadranu i u Srbiji

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Na godišnjem nivou na ovaj način se kod nas opere između 80 i 100 milijuna eura. U tim transakcijama se, po pravilu, nikad ne pojavljuje Albanac



RIJEKA Samo u posljednjih deset godina albanska mafija je na crnom tržištu nekretnina u Srbiji, procjenjuje se, oprala više od 1,5 milijardi eura. Time su postali možda i najveći igrač, kad je riječ o pranju nelegalno stečenog novca.


Marko Nicović, bivši direktor beogradske policija tvrdi da Europol posjeduje podatke kako funkcionira ovaj razrađeni obrazac pranja prljavog novca preko takozvanih srpskih i hrvatskih biznismena.


Poslovi albanske mafije, kaže, bili su jedna od tema na nedavnom Svjetskom kongresu šefova policije u Orlandu.




– Procjenjuje se da su albanski mafijaši u posljednjih deset godina uložili više od 1,5 milijardi eura kupujući građevinska zemljišta, gradeći zgrade i kupujući nekretnine u Srbiji.


Petar Münchena kao fasada


Na godišnjem nivou na ovaj način se kod nas opere između 80 i 100 milijuna eura. U tim transakcijama se, po pravilu, nikad ne pojavljuje Albanac, već se to radi preko nekog, recimo, Petra Petrovića iz Münchena, koji za određeni postotak služi kao fasada.


Posebno su im na meti bili jug i jugoistok Srbije, Vranje, Niš, Pirot, Zaječar, Surdulica…, objasnio je Nicović za Kurir.


Tvrdi: “Albanski narkoklanovi isti obrazac koriste i za dolaženje do nekretnina u jadranskoj regiji Hrvatske i Crne Gore, kao i u BiH.


Istraživanja ukazuju da je ulaganje u nekretnine najzastupljeniji način pranja novca u Srbiji, kaže kriminolog Dušan Davidović.


Razrađeni obrazac “na divlje”


“Istraživanja su pokazala da su mafijaši kroz gradnju i promet nekretninama najčešće dolazili do svog cilja, a to je da ozakone svoj prljav novac. Naravno da Srbija nije jedina zemlja u kojoj se tako pere novac.


Imali smo primjer Crne Gore prije desetak godina kada su neobrađena zemljišta i goli kamen plaćani stotinama tisuća dolara. Što mislite tko je kupovao srpske kuće po Kosovu? Ranije su to kupovali albanski gastarbajteri, a posljednjih godina to radi njihova mafija koja je druga po snazi u Americi i Europi, naveo je Davidović za Kurir.


Kriminalci su nakon 2000. godine kroz posao s nekretninama oprali više milijardi eura prateći razrađeni obrazac.


Kupovali su zemljišta na atraktivnim lokacijama i potom otvarali građevinske tvrtke. Nakon toga, “na divlje” su gradili kuće, stanove, elitna naselja i poslovne prostore. Tako bi prljavi novac, uglavnom zarađen od prodaje droga i oružja, oprali i legalizirali.