Nastavljen proces Mesić vs. Petričić

Kačinari: Mesić je pokrovitelj kriminalca Gjergjaja koji mu je pomagao u financiranju kampanje

Ana Raić Knežević

Mesić je Petričića tužio je je u knjizi objavio da je albanska mafija financirala njegovu predsjedničku kampanju



ZAGREB  Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić idući će mjesec dobiti priliku očitovati se o svemu što je o njemu i navodnom financiranju njegove predsjedničke kampanje rečeno u procesu što ga je pokrenuo protiv publicista Darka Petričića. Petričić je, naime, u svojoj knjizi napisao da iza financiranja Mesićeve kampanje stoji »albanska mafija«, zbog čega je bivši predsjednik protiv njega pokrenuo sudski postupak. 


Petričić je pak na sud pozvao brojne svjedoke kako bi potvrdili navode iz njegove knjige. Među ostalima je na njegov zahtjev na sudu u Beogradu ispitan i Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam kojem se sudi kao organizatoru likvidacije izdavača Ive Pukanića. Naime, upravo u tom procesu Jocić je u travnju prošle godine izjavio kako je »kampanju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića financirala albanska mafija«. 


– Zna se da je njegov šef kabineta Muharemi povezan s klanom braće Osmani. Mesić je Tadiću na sumitu u Sofiji prenio informacije o meni kao potencijalnom neprijatelju predsjednika Srbije. Zato su i policije trebale početi surađivati, pa su se nakon puča u Hrvatskoj sastali Karamarko i Dačić. Ako je organizirani kriminal bio sponzor predsjednika Mesića, jasno je kome u Hrvatskoj nije bilo u interesu da se ubojstvo Pukanića riješi, rekao je tada Jocić, no za potrebe postupka što ga je Mesić pokrenuo protiv Petričića nije to želio ponoviti. 


Vrlo detaljan bio je zato poduzetnik Anton Kačinari, koji je u utorak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, genezu »albanske mafije« počeo rasplitati od 1944. godine i pokolja skupine Albanaca katolika na Kosovu. Kada je ipak stigao do recentnije povijesti, kao vođu albanskih kriminalaca u Hrvatskoj izdvojio je zagrebačkog zlatara Kristu Gjergjaja. 


– On je još 80-tih preko UDBE nabavljao srebro i preprodavao ga ostalima. Njegovim kaznenim djelima nitko nije mogao stati na kraj. Kada sam Mesića u prosincu 1991. godine upozorio na organizirani kriminal, on se samo nasmijao. Kasnije sam Gjergjaja često viđao s njim u društvu i očito je da je bio njegov pokrovitelj, svjedočio je Kačinari.


Bivši policajac Salih Fazlić izjavio je kako je za sudjelovanje albanskih krugova u financiranju Mesićeve kampanje čuo od osoba bliskih Perici Martinoviću, bivšem načelniku Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, koji je i čuvao Mesića, te kasnije »nagrađen« poslom u obavještajnoj zajednici.