Obiteljsko nasilje

‘KURVETINO, UBIT ĆU TE’: Nasilnik ostaje u istražnom zatvoru. Prijetio je da će ubiti čak i vlastitu djecu

Slavica Kleva

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Kad je odveo dijete do igraonice, vratio se supruzi pa joj zaprijetio da će »ubiti i nju i djecu, da joj neće plaćati alimentaciju i neka se j.. okolo za novce«.



RIJEKA – Četrdesetjednogodišnjak s prebivalištem na širem području Primorsko-goranske županije nalazi se u istražnom zatvoru, podizanjem optužnice produljen mu je istražni zatvor, a optužen je zbog prijetnji supruzi s kojom je u postupku razvoda te zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.


Optužen je jer je potkraj listopada prijetio supruzi, najprije joj je prijetnje upućivao putem mobitela nazivajući je da je »kurvetina i drolja«. Vidno uznemiren nakon toga je kontaktirao s djetetom i kazao mu da će ga odvesti da vidi gdje mu se mama nalazi s dečkom, posjeo ga u automobil, bez da ga je vezao sigurnosnim pojasom, pa jurio »uokolo« kako bi tražio suprugu.


No, cijelim putem vožnje ružno je psovao, uplašio je vlastito dijete svojim ponašanjem, slao u »onu stvar« njegovu majku, govoreći mu da mu je majka »kurva i da laže«. Nakon sulude vožnje i »razočaravajuće« činjenice za zlostavljača da nije pronašao suprugu i majku njegova djeteta u zagrljaju drugog, odveo ga u igraonicu gdje ih je čekala majka. Optuženi se nije mogao suzdržati već je pred djetetom rekao supruzi »da mu je majka kurva i nije prikladna da mu bude mama«.




Kad je odveo dijete do igraonice, vratio se supruzi pa joj zaprijetio da će »ubiti i nju i djecu, da joj neće plaćati alimentaciju i neka se j.. okolo za novce«.



Produljene istražnog zatvora tužiteljica je temeljila na činjenici da je zlostavljač sredinom srpnja ove godine nepravomoćno osuđen zbog prijetnji i nanošenje tjelesne ozljede svojoj supruzi s kojom je sad već u brakorazvodnoj parnici. Prekršio je i pravomoćnu mjeru opreza zabrane približavanja žrtvi. Isto tako prekršajno je prijavljivan zbog nasilja u obitelji, pa su to sve okolnosti koje ukazuju na opasnost da bi optuženi boravkom na slobodi opet počinio isto ili teže kazneno djelo.



Uhvatio ju je za majicu i krenuo udariti nakon čega se izmaknula i pobjegla u obližnji ugostiteljski lokal. Vikao je za njom da ga svi čuju: »Kurvetino, ubit ću te, ako nisam sad ubit ću te, tako mi Boga«! Supruga se uplašila, kao i dijete, prijetnje su izazvale osjećaj straha i uznemirenosti pa je zatražila pomoć policije.


Ispitane su obje žrtve, kontaktirana je socijalna služba, postoje u sudskom spisu izjave i majke i djeteta koji su sustavno bili podvrgavani strahu, ucjenama, vrijeđanjima ali i prijetnjama. Ispitan pred tužiteljicom, optuženi je negirao kazneno djelo.