Na vrhu

KRIM-OPERACIJA ”NANA” Božinović: Zapljena kokaina u Rijeci najveća je i najsloženija akcija u povijesti hrvatske policije

Hina



Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je priopćilo da je u sklopu velike kriminalističke operacije kodnog naziva »Nana« u riječkoj luci pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg, koji je u Hrvatsku krijumčaren iz Južne Amerike. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta. U akciji su još sudjelovale policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol. »Rekao bih rekao da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh«, rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa »suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima«.»Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji«, rekao je Božinović.