Rijetki pravni fenomen

KOBNI OPUŠAK Pacijent koji je cigaretom skrivio požar u Lopači neće biti kazneno gonjen?

Fiore Vežnaver

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Psihijatrijske ustanove su izuzete od zabrane pušenja, zbog specifičnosti pacijenata u njima, što znači da je pušenje dozvoljeno u prostorima određenima za to. U ovom slučaju pacijent nije poštovao propisanu odredbu



RIJEKA Još je pod znakom pitanja hoće li i podnošenjem kaznene prijave protiv odgovornog rezultirati činjenica da posljednji nalazi istrage ukazuju da je veliki požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača u kojem je jedan pacijent smrtno stradao, a petnaestak osoba ozlijeđeno – uzrokovan tzv. ljudskim faktorom.


Naime, izvori bliski službenim navode nam kako je rekonstrukcija događaja pokazala da je u petak poslijepodne jedan pacijent u sobi pušio i pio kavu. No, cigareta, a moguće i opušak, mu je u jednom trenutku ispala iz ruke, planula je vatra. Čovjek koji je, po svemu sudeći, nehajem izazvao požar nije onaj koji je smrtno stradao, već je to 68-godišnji muškarac, psihijatrijski bolesnik, koji je inače bio smješten u drugoj sobi. Njega je počeo gušiti dim, pa je krenuo iz sobe na balkon, gdje je i pronađen mrtav. Tijelo nesretnika izgorjelo je do neprepoznatljivosti, no uzrok njegove smrti je vjerojatno gušenje dimom. U uobičajenoj situaciji ovakav slučaj automatski povlači za sobom kaznenu odgovornost za onog koji je skrivio požar, a u praksi je to obično prijava zbog kaznenog djela »dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom«.


Naša neslužbena saznanja kazuju da je još u fazi provjera i razmatranja pitanje hoće li biti podnesena kaznena prijava protiv pacijenta za kojeg se sumnja da je odgovoran za izazivanje požara, s obzirom na psihički profil ličnosti osoba smještenih u dijelu zgrade koja je poharala vatra. Odluka o tome vjerojatno i neće biti donesena tako brzo, dok se ne zaokruži postupak prikupljanja nalaza i druge dokumentacije.




Lako je moguće da je čovjek (navodno u pedesetim godinama života) za kojeg se drži da je nehotice cigaretom izazvao požar, lišen poslovne sposobnosti, pa je možda upitna i njegova sposobnost da kazneno odgovara za svoja djela. Netko lišen potpuno ili djelomično poslovne sposobnosti ne mora biti i neubrojiv, to bi se trebalo utvrditi vještačenjem, no ova situacija ipak ukazuje na određeni profil njegove ličnosti. U našem zakonodavstvu se zbog kaznenih djela procesuiraju i neubrojive osobe, ali se ne proglašavaju krivima i ne izriče im se kazna u smislu zatvorske, nego smještaj u psihijatrijskim ustanovama.


Saznanja do kojih je došao naš list kazuju da su u dvokrevetnoj sobi na trećem katu, pretposljednjoj etaži glavne zgrade, u kojoj je izbio požar, bila smještena dva pacijenta, oba u pedesetim godinama života. Jedan od njih je pušio u sobi, što nije dozvoljeno. Psihijatrijske ustanove su, kako saznajemo, izuzete od zabrane pušenja, zbog specifičnosti pacijenata, što znači da je pušenje dozvoljeno u prostorima određenima za to.


– Ne toleriramo pušenje izvan prostorija u kojima je to dozvoljeno. Naši pacijenti potpisuju da su upoznati s pravilnikom o kućnom redu, da je pušenje dozvoljeno samo u određenim prostorima, a oni postoje u svakom odjelu. Ni u jednoj bolesničkoj sobi nije dozvoljeno pušenje, pa ni u toj u kojoj je izbio požar, objašnjava nam zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača Dragan Lovrović. Napominje da postoje sankcije za onog tko puši izvan prostora namijenjenog tome, a najteža može biti i otpuštanje iz bolnice. Odredba o tome gdje se smije pušiti se poštuje, iskustva su dobra i dosad nije problema, navodi Lovrović. U ovom slučaju nije stigla dojava da se puši u sobi na sjevernom dijelu zgrade, niti je itko od osoblja osjetio miris cigaretnog dima. Požar je prvi zamijetio jedan tehničar.


Neven Ivanović, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača, pojašnjava da u glavnoj zgradi, u kojoj je izbio požar, ne postoji protudimni sustav koji bi alarmirao u ovakvim i sličnim situacijama. No, sukladno propisima, bolnica je opremljena vatrogasnim aparatima, a postoji zaposlenik za zaštitu na radu.


– Požar se u začetku pokušao gasiti vatrogasnim aparatima, ali se ništa nije moglo učiniti u sprečavanju razvoja požara. Vatra je naglo buknula. A valja reći i da nam je prioritet bilo spašavanje ljudi. Mislim da treba odati zahvalu djelatnicima bolnice na prisebnosti i požrtvovnosti, ali i drugim službama, prije svega vatrogascima, koji su bili i iznad svojih mogućnosti. Posljedice požara su velike, tragične, ali mislim da su one mogle biti i gore, s obzirom na okolnosti, zaključuje Ivanović.